Kezdjük reggelivel a napot!

A szakemberek szerint a jó fizikai és szellemi erőnlét alapja a reggeli. Megelőzi az elhízást és az olyan civilizációs betegségek kialakulását, mint pl. a cukorbaj, a szív- és érrendszeri betegségek.

A helyesen megválasztott reggeli kiegyensúlyozott, ugyanakkor ízletes. A legutóbbi tanulmányok bizonyították, hogy létezik közvetlen összefüggés a rendszertelen reggeli és a kövérség között. Figyelmeztető tény, hogy a szlovákiai lakosságnak csak a 66 százaléka reggelizik, a gyerekeknek a 34, a serdülőknek pedig a 43 százaléka rendszertelenül reggelizik.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kövérség a fejlett országok nagy gondja. Szlovákiában a férfiak 65, a nők 49 százaléka túlsúlyos. Egyre több a túlsúlyos gyerek. A kilencvenes években a kövér gyermekek száma a fejlett országokban megkétszereződött.

Milyen az egészséges reggeli?

Az a kiegyensúlyozott reggeli, amely három legfontosabb élelmiszercsoportot és folyadékot tartalmaz. A gabonafélék a szaharidok forrása, amely energiát és rostot ad a szervezetnek. A gyümölcs vitaminokkal látja el a szervezetet, a tejtermékek pedig proteinekkel és mésszel. A folyadék a szervezet normális működéséhez szükséges.

A gabonafélék pótolhatatlan szerepe magas szaharid-tartalmukban, elsősorban keményítő-tartalmukban rejlik. A szaharidok az agy és az izmok fontos energiaforrásai. Még mindig nem ismerik fel a különbséget a cukor és a szaharid között.

A szakemberek a rostban gazdag gabonafélék rendszeres fogyasztását javasolják, mert a gabonafélék a szervezet energiaszükségletének felét, gyakran pedig az egészét fedezik. Gabonát tartalmaz a kenyér, a péksütemény, de pl. a keksz is.

Ám nem minden keksz megfelelő. A reggelire elfogyasztott keksz tartalmazzon sok lassan emészthető szaharidot. A glükóz így fokozatosan jut a szervezetbe és nem emelkedik drámai módon a vér glükózszintje. Ezt alacsony glükémiai indexnek hívjuk. Az alacsony glükémiai indexszel rendelkező élelmiszerek csökkentik az éhségérzetet. Kevesebb étellel is beérjük, aminek végeredményben az optimális testsúly megőrzésében is szerepe van. Fontos szerepet játszik a kövérség megakadályozásában, a második típusú cukorbaj és a civilizációs betegségek kialakulásában. Mindig szem előtt kell tartani az élelmiszerek energiaértékét is. (ki)

Tájékozódásképpen közöljük a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek glükémiai indexét, amely egytől 10-ig terjed

Élelmiszer GI

Szójatej 44

Acidofil tej 45

Kondenzált édesített tej 60

Sovány joghurt 14

Sovány gyümölcsös joghurt 30

Spagetti 41

Fagylalt 36

Rizs 68

BeBe dobré ráno 50

Zöldborsó 48

Sárgarépa 47

Édes kukorica 54

Tejcsokoládé 43

Méz 55

Alma 36

Körte 37

Cseresznye 22

Szőlő 49

Banán 58

Aszalt datolya 103

Coca-cola 58

Narancsos Fanta 68

Izostar 70

Mogyoró 14

Burgonyapehely 57

Pattogatott kukorica 72

Sajtos pizza 70

Lencse 28

Sült krumpli 85

Rozskenyér 62

Sikérmentes búzakenyér 71

Zsemle, kifli 70

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?