Képalbum-sorozatot indított az MTI

Budapest. Darvas Iván szín?művésznek szenteli Film, Színház, Muzsika című képalbum-sorozatának első kötetét a Magyar Távirati Iroda (MTI); a könyvet hétfőn mutatták be a közönségnek a Vígszínházban.

Budapest. Darvas Iván szín?művésznek szenteli Film, Színház, Muzsika című képalbum-sorozatának első kötetét a Magyar Távirati Iroda (MTI); a könyvet hétfőn mutatták be a közönségnek a Vígszínházban.

A Darvas Iván Emlékkönyv a közelmúltban elhunyt színmű?vész pályájának legemlékezetesebb pillanatait tárja az olvasó elé több mint kilencven művészi fénykép segítségével.

A nemzeti hírügynökség Film, Színház, Muzsika című új, évente várhatóan legalább két albummal bővülő kiadványsorozata a magyar művészvilág egykor élt nagyjainak kíván az életpályájuk fontos eseményeit megörökítő fotográfiákkal emléket állítani – mondta a bemutatón Vince Mátyás, az MTI Zrt. elnöke. Hozzátette, hogy a Darvas Ivánról készült felvételeket Keleti Éva, a kötet szerkesztője és a magyar színházi világ kiemelkedő képi krónikása válogatta, alapvetően a hírügynökség több mint 13 millió fotót tartalmazó archívumából.

A kötetben Keleti Éva MTI-ben őrzött képei mellett a Magyar Filmtörténeti Alapítvány és a Magyar Színházi Intézet fotói is szerepelnek.

Keleti Éva elmondta: Darvas Ivánt azért volt jó fotózni, mert imádta a fotográfiát, boldog volt, ha nemcsak az alakítás sikerült, hanem maga a kép is, és mindig együttműködött a fotósokkal. Az albumban közölt képek átfogóan bemutatják Darvas pályáját az „ifjú bohém színésztől a megtört öregemberig” – jegyezte meg a fotóművész, hozzátéve, hogy az Egy őrült naplója című darabban nyújtott alakítását tartotta a legfontosabbnak, ezért erről a szerepről egy egész sorozat kapott helyet a kötetben.

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, az idén júniusban, életének 82. évében elhunyt művész emlékére kiadott albumban a színészről megemlékezik Kertész Imre Nobel-díjas író és Lukács Sándor színművész.

A 128 oldalas, zsebkönyv formátumú kötet végén a művész életrajza, filmbeli és színházi szerepeinek, illetve rendezéseinek listája olvasható, amelyeket Gajdó Tamás, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa készített.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?