Jutalmazás és javadalmazás

Rovatunkban már többször is foglalkoztunk olyan magyar szavakkal, amelyeknek a szlovákiai magyar nyelvhasználatban – szlovák hatásra – az ún. közmagyar jelentéshez képest bővült a jelentésük.

Rovatunkban már többször is foglalkoztunk olyan magyar szavakkal, amelyeknek a szlovákiai magyar nyelvhasználatban – szlovák hatásra – az ún. közmagyar jelentéshez képest bővült a jelentésük. Mivel az új, „szlovákiai magyar” jelentést a (magyarországi) magyarban rendszerint más szóval fejezzük ki, a jelentésbővülés gyakorisági különbségekhez vezet: a szlovákiai és a magyarországi nyelvhasználatban e szavak előfordulási gyakorisága eltérő lesz.

Nézzük most példaként jutalmazás szavunkat. Mivel az igen termékeny -ás/-és képzővel létrehozott szóról van szó, az értelmező kéziszótárban csak alapigéje, a jutalmaz szerepel, mégpedig ebben a jelentésben: ’valakit jutalomban részesít’. A jutalom szó jelentését pedig így adja meg szótárunk: „1. Kiváló teljesítmény, hű szolgálat stb. elismeréseként adományozott pénz v. tárgy […] | Prémium. 2. Elveszett tárgy beszolgáltatójának, bűnöző nyomravezetőjének stb. felajánlott, ill. fizetett összeg. 3. gyak. gúny Vmely tett, magatartás viszonzása v. megtorlása gyanánt felfogható dolog […]”. Szlovákiai magyar szövegekben azonban mind a jutalom, mind pedig a jutalmazás szó igen gyakran olyan szövegkörnyezetben fordul elő, amelyekben egyik itt említett jelentése sem jöhet szóba, hanem valamilyen munka, tevékenység ellentételezéseként fizetett összeget, azaz a lehető legtágabban értelmezett fizetést jelent. Nézzünk néhány példát: „Ez a probléma azért merült fel, mert az önkormányzati törvény már eredetileg sem gondolt a polgármesterek munkajogi helyzetének több összefüggésére; a fizetésükről például csak annyit tartalmaz, hogy a polgármesternek az önkormányzat hagyja jóvá a jutalmát”; „A belső rendeletnek a Polgármester jutalmazása című fejezete 4. pontja szerint [...]”; „Arról mindig lehet beszélni, nem kell-e törvényt módosítani, változtatni a speciális bírók védelmén, jutalmazásán [...]; A Daniel Lipšic vezette minisztérium [...] új rendeletben szabályozná a közjegyzők jutalmazását”. Amint azt az odmena szó magyar megfelelőiről írt cikkemben már kifejtettem, a nem ’különleges teljesítményért fizetett öszszeg, prémium’ jelentésű odmená-nak a közmagyarban több megfelelője is van, a leggyakoribb az illetmény (a parlamenti képviselők, a köztársasági elnök, a teljes állású polgármesterek, a bírák stb. esetében) és a tiszteletdíj (pl. a települési önkormányzati képviselők, a társadalmi megbízatású polgármesterek esetében). A közjegyzők szolgáltatást nyújtanak, ezért az ő esetükben díj-ról beszélünk, pl. közjegyzői díj, a közjegyző díja.

A megfelelő szlovák szövegek alapján nyilvánvaló, hogy a szlovákiai magyar szövegekből adatolt jutalmazás a szlovák odmeňovanie megfelelője kíván lenni; ez rendszerint az alábbi szavak mellett szerepel: (odmeňovanie) sudcov, poslancov, starostov stb. Ha most azt vizsgáljuk meg, milyen szó vagy szavak fordulnak elő a magyarországi szövegekben e szlovák szavak magyar megfelelői mellett a ’munkáért járó ellentételezés’ jelentésben, a fent már említett illetmény, esetleg tiszteletdíj mellett a tipikusan előforduló főnév a javadalmazás, pl. „A testület határozatot hozott az új polgármester javadalmazását illetően”; „A parlamenti képviselők javadalmazása összességében több mint 3 milliárd forintjába kerül az országnak”; stb. A jutalmazás és a javadalmazás „kapcsolatát” az is mutatja, hogy a szlovákiai magyar szövegekben ez utóbbira alig-alig van példa, ugyanis nálunk (főleg fordításokban) a helyét a kibővült jelentésű jutalmazás foglalja el, vagyis a szlovákiai magyar és a magyarországi szövegekben a jutalmazás és a javadalmazás egymáshoz viszonyított előfordulási gyakorisága eltérő.

www.gramma.sk

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?