Igényes, sokszínű válogatás az olvasóknak

Dunaszerdahely. A Pro cultura 2007 elnevezésű irodalmi és borkóstoló estek évadzáróján, az elmúlt hét végén mutatta be a legújabb, sorrendben kilencedik antológiáját a Vámbéry Polgári Társulás.

Dunaszerdahely. A Pro cultura 2007 elnevezésű irodalmi és borkóstoló estek évadzáróján, az elmúlt hét végén mutatta be a legújabb, sorrendben kilencedik antológiáját a Vámbéry Polgári Társulás.

A Lilium Aurum Könyvkiadó évente megjelenteti a Vámbéry Irodalmi Kávéház Könyvét, amelyben igyekszik igényes válogatást nyújtani az olvasóknak. A gyűjteményben olvashatjuk az Anyanyelvi Konferencia elnökének, Pomogáts Bélának a magyar irodalmi régiók létrejöttének körülményeit feltáró tanulmányát, és Gágyor József írását a romaközösség létkörülményeiről. Érdemes elolvasni H. Nagy Péter Kimérák című, alaposan végiggondolt, elegáns formába öntött írását, valamint Barak László leleménnyel versbe emelt csalódástörténetét. A borverselők közül ízlelgethetjük Hodossy Gyula és Hevesi Attila termését. Az antológia darabjai között találhatjuk Tőzsér Árpád versremekét, Tóth Elemér lelkesítő történelmi leckéjét, Vida Gergely lírai hősének monológját, Zirig Árpád versét, melyben a földi létből az odaátiba való átlépés pillanatát örökíti meg. Helyet kapott a kötetben Fellinger Károly T. Alfonz emlékére írt verse és Csáky Károly gazdagon tényadatolt dolgozata a Hont megye közgyűjteményeinek kialakulásáról és fejlődéséről. Juhász L. Ilona Dr. Sidó Szilveszter emlékjeleinek megismertetését tűzte ki céljául, dr. Kiss László Selye János születésének századik évfordulójára emlékezik, Liszka József pedig a marburgi naplójegyzeteit tárja az olvasók elé. Miklósi Péter terjedelmes interjúja a két világháború közötti időszakra nyúl vissza, Popély Árpád pedig A szlovákiai magyar pártlap és 1956 címmel adja közre tanulmányát az antológiában. Z. Németh István hősei a távolabbi jövőbe repítenek bennünket, Jakubecz Márta szellemi, lelki, hitelbeli hidakon járva vezeti az olvasót, Kulcsár Ferenc pedig R. C. magánmítoszát írja tovább nagy szorgalommal. Rövidprózák is szerepelnek a kötetben, az egyik Pénzes Tímeáé, majd egy más témában Dömény Andreáé. A kötetet Barabás Zoltán nagyváradi költő méltatta a nagyszabású rendezvényen (Barabás maga is szerzője a kötetnek, a Parafrázis odaátra című versével szerepel benne.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?