Holnaptól Pohoda van

Először kínál a Pohoda zenei palettája ennyi világsztárt. A holnap induló, vasárnap reggelig tartó trencséni fesztivál fellépői között ott lesz PJ Harvey, James Blake, a The Prodigy, a Gogol Bordello és a Sigur Rós.

Először kínál a Pohoda zenei palettája ennyi világsztárt. A holnap induló, vasárnap reggelig tartó trencséni fesztivál fellépői között ott lesz PJ Harvey, James Blake, a The Prodigy, a Gogol Bordello és a Sigur Rós. A teljes zenei kínálat alapján azonban azt is kimondhatjuk: érdemes odafigyelni a kevésbé ismert zenészekre is.

A zenei műfajok széles skáláját dicsérve a világ hét legjobb fesztiválja közé sorolta a Pohodát az amerikai Business Insider. Hogy milyen irányt ad ennek a sokszínűségnek a megannyi világhírű előadó, egyelőre csak találgatni tudjuk. A főszínpadon fellépők névsorát nézve két dologra azonban biztosan számítani lehet: egyrészt, hogy bőven lesz alkalmunk cipőt koptatni tánc közben, másrészt, hogy nem lesz hiány audiovizuális megaprodukciókból.

Nagy visszatérő vendég a Gogol Bordello. A punkot cigányzenével elegyítő manhattani zenekar tíz évvel ezelőtt a Pohoda addigi történetének legnagyobb buliját vezényelte le. Zenéjük nagymértékben formálódott az azóta eltelt idő alatt, erről a 2013-as Pura Vida Conspiracy című albumuk is tanúskodik. A tagok fele kicserélődött, az ecuadori Pedro Erazo és az etióp születésű Tommy T Gobena csatlakozása még színesebb folklór felé nyitja Eugene Hütz őrülten pörgő punkját. A Gogol Bordello a holnapi nyitóesten alapozza majd a hangulatot.

„Alig várjuk, hogy bulizzunk veletek” – így köszöntötte minivideójában a huszadik születésnapját ünneplő fesztivált Parov Stelar, aki feltehetően szintén gondoskodik arról, hogy a közönség ne ácsorogjon egy helyben. Az elektro swing szerelmesei péntek este tizenegy órakor találkozhatnak a műfaj kitalálójával. Szombat délután Ernest Ranglin, a jamaikai gitárvirtuóz lép fel zenekari kíséretével, hogy jazzével álmatag tánclépésekre ösztönözze a fesztiválozókat.

Az, hogy a Sigur Rós főműsoridőben szerepel a nagyszínpadon, a szervezők remek ízléséről tanúskodik, akik bizonyára éles szemmel figyelik az aktuális nemzetközi trendeket. Az izlandiak főszereplők voltak a barcelonai Primavera Soundon is, ahova gigantikus látványvilágot hoztak és megmutatták, hogy az értelmezhetetlen nyelvű izlandi poszt-rock nem pusztán rétegzene, hanem nagy tömeg előtt is hatalmas sikert tud aratni. Különösen örvendetes tény, hogy pont idén lépnek fel a Pohodán és a Szigeten is, mivel nyár elején bejelentették, hogy újdonságokat tartogatnak a koncertturnéjukra. Nos, azóta előrukkoltak az Óveður című számukkal, amelyhez két hete jött ki egy igencsak bizarr videoklip, amelyet Grindavíkban, egy különös izlandi kisvárosban forgattak. Számíthatunk rá, hogy péntek este nem pusztán zenével, hanem fényekkel és színpadi megoldásaikkal is elkápráztatnak majd, és reméljük, hogy más meglepetést is tartogatnak a Pohoda közönségének.

Aki úgy érzi, hogy a szombat estére bejelentett The Prodigy számára már nem tud újat mondani, annak érdemesebb lesz felkeresnie Ester Rada koncertjét az egyik közeli előadói sátorban. Ester Rada etiópiai származású, Izraelben élő énekesnő, aki Nina Simone és Aretha Franklin dalain nőtt fel, de zenéjére a legnagyobb hatással Mulatu Astatke, az etio-jazz alapítója volt. A rendkívüli fellépésű előadónő, aki az etiópiai jazz, a soul és a funk elemeit ötvözi, fellépett már a Glastonburyn, ráadásul nemcsak énekel, hanem színészkedik is, és az egyik legismertebb izraeli művésznek számít a nemzetközi porondon.

Tájainkon ugyan kevésbé ismert, de a kolumbiai Monsieur Periné már rég átlépte hazája határait és nemzetközi hírnévnek örvend, hiszen a csapat 2015-ben elnyerte a Latin Grammy díjat, míg második albumát, a Caja de Músicát az amerikai Grammy díj legjobb latin rock kategóriájában jelölték. Aki műfaji sokszínűséget keres, annak garantáltan nem lesz csalódás a franciául és spanyolul éneklő csapat péntek délutáni koncertje. Kolumbia általában az afrikai ihletésű cumbiájáról és salsájáról ismert, a zenekar azonban másfajta zenei világot vesz alapul: az 1920-as évek egyesült államokbeli jazzét és gitárzenéjét, amibe mesterien vegyíti a latin dallamokat, a szaxofont, a klarinétot, az ukulelét és Catalina García hangját. Az énekesnőn kívül egyébként a zenekar összes tagja képzett zenész, ami mesteri pontossággal megkomponált zenei világot eredményez.

Ismertebb és a Pohoda közönségének körében különösen kedvelt az izraeli Lola Marsh, hiszen az egyetlen olyan külföldi zenekarról van szó, amely már harmadszor érkezik a fesztiválra. Az indie folkot játszó csapat öt tagból áll, de meghatározó eleme egyértelműen a tel-avivi énekesnő, Yael Shoshana Cohen bársonyos hangja. A Lola Marsh a fesztivál egyik nagy felfedezettje, hiszen első alkalommal teljesen kezdő csapatként érkezett, azóta viszont nemcsak a szlovákiai koncertklubokat járta be, hanem egész Európát, You’re Mine című dala pedig a Spotify három leghallgatottabb zeneszáma között volt. Májusban lépett fel utoljára Pozsonyban, koncertjére rekordidő alatt keltek el a jegyek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?