Hollywood pénzre váltja a kereszténységet

HORVÁTH GERGŐTimur Bekmambetov (Éjszakai Őrség, Wanted) rendezi Ben Hur epikus történetének hetedik feldolgozását, az azonban még nem tisztázott, hogy ki léphet Charlton Heston nyomdokaiba.Az új Ben Hur-remake tökéletesen illeszkedik Hollywood jelenlegi filmgyártási tendenciáiba.

HORVÁTH GERGŐ

Timur Bekmambetov (Éjszakai Őrség, Wanted) rendezi Ben Hur epikus történetének hetedik feldolgozását, az azonban még nem tisztázott, hogy ki léphet Charlton Heston nyomdokaiba.

Az új Ben Hur-remake tökéletesen illeszkedik Hollywood jelenlegi filmgyártási tendenciáiba. Először is azzal, hogy évről évre kevesebb az eredeti forgatókönyv, így az álomgyár a számtalan feldolgozás mellett kénytelen visszanyúlni a távol- és közelmúlt nagy kasszasikereihez. Ha csak az idei remake-eket nézzük, akkor is jól kirajzolódik a sorminta: Godzilla, Exodus, Robotzsaru, Tini Ninja Teknőcök, Herkules, Jack Ryan, Végtelen szerelem, Demóna… És feldolgozásokban továbbra sem lesz hiány, hiszen a hollywoodi stúdiók jelenleg több mint félszáz remake-en dolgoznak.

Az újraforgatott mozik kategóriáján belül egy további tendencia is körvonalazódik: izmosodik a Bibliai történetek és szereplők, illetve a vallásos motívumok szegmense. Idén már láthattuk Aronofksy Noéját, Christopher Spencer Isten fia, valamint Randall Wallace Heaven is for real című filmjét (utóbbit nálunk nem mutatták be), de jön még Christian Bale főszereplésével Ridley Scott Mózes-története, az Exodus, és már javában készül a 2016-ra beharangozott Ben Hur.

Nem mellesleg, a most a Ben Hurra készülő MGM stúdió készítette a William Wyler-féle 1959-es Oscar-díjas klasszikust is, melyet 12 kategóriában jelöltek az Amerikai Filmakadémia díjára, és ebből 11-et meg is nyert. A rekordot csak a Titanicnak és A Gyűrűk Ura: A király visszatérnek sikerült beállítania, megdönteni azonban még egy film sem tudta. A film Lew Wallace 1880-ban megjelent Ben-Hur: Krisztus története című könyvén alapul, melyet a mai napig két némafilm, egy animáció, egy televíziós minisorozat, egy Broadway-adaptáció, és a Charlton Heston főszereplésével forgatott klasszikus filmeposz dolgozott fel.

Anyagilag meglehetősen jó befektetés a bibliai és vallásos témák feldolgozása. Az Isten fiát februárban mutatták be, és 60 millió dollár feletti bevételt hozott. Az Egyesült Államokban és Kanadában húsvét hétvégéjén bemutatott Heaven is for Real eddig 50 millió dollárt, Aronofksy Noéja pedig több mint a 300 millió dollárt kasszírozott. Mel Gibson 2004-es, vegyes megítélésű Passiója minden idők legjobban jövedelmező bibliai témájú filmje a maga 612 millió dolláros bevételével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?