Haranglábakból tankok

Kassa. Löffler Béla elégedett lenne a róla elnevezett múzeum vezetésével. A mester végakaratának megfelelően rohamtempóban váltják egymást a kortárs alkotók a földszinti kiállítóteremben. Marko Blažo, a fiatal kassai művész ráadásul nem is először rendezte be furcsa, szorongató világát ezekben a termekben.

Kassa. Löffler Béla elégedett lenne a róla elnevezett múzeum vezetésével. A mester végakaratának megfelelően rohamtempóban váltják egymást a kortárs alkotók a földszinti kiállítóteremben. Marko Blažo, a fiatal kassai művész ráadásul nem is először rendezte be furcsa, szorongató világát ezekben a termekben. A szorongató jelző nem véletlen. Blažo ugyanis sem monumentalitásra, sem meghökkentésre nem törekszik, és távol áll tőle ama bizonyos polgárpukkasztás. „Csupán” érzéseit igyekszik kifejezni, és ehhez „csupán” néhány saját régebbi ötletét fejleszti tovább. Aki figyelemmel kísérte eddigi pályafutását, annak első pillantásra úgy tűnhet, csupa ismert dolgot lát, variációkat néhány témára. Blažo, akit 2001 legígéretesebb fiatal képzőművészének választott a szakma, külön eszköztárat alkotott magának, amelynek segítségével könnyen megközelíthető, felfejthető, ha úgy tetszik, közérthető lesz az „üzenet”. Lila ködöktől tehát nem kell félni, ezek az alkotások már-már pofátlanul egyszerűek, épp ettől abszurdak, ironikusak vagy éppen ijesztőek.

Ismét láthatunk néhány feje tetejére állított világhírű épületet és építményt, a pisai ferde toronyból szobafestő-henger lesz, az egyiptomi piramisokra a kínai nagy fal fut fel, az Eiffel-torony pedig egy sajátos geometriai szerkezet részeként funkcionál. A legérdekesebb változáson a velencei Szent Márk tér papírból szerkesztett harangtornya ment át. Megkettőződött, pálmakorona került a tetejére, és két virágcserépben találta magát egy kétkarú mérlegen. Az alkotás címe: A Bing-Bang szigetcsoport. Ehhez nincs mit hozzátenni, csak kalapot lehet emelni az alkotó előtt, aki eredeti közegéből kirángatva új rálátást kínál az építészet eme közismert alkotására. Blažo bátran szerkeszt haranglábakból tankokat, kenyérből óriásrovart, rajzfilmfigurából szuperhőst. Végtelenített várfalain nincsenek kapuk, vagy egyenesen a kapukon keresztül futnak a falak, a perszonifikálódott kutyaól pedig a benne sejthető eb helyett ölt nyelvet a világra.

Újabban az erotika is megjelent nála, és új dimenziót kaptak a térhatású kompozíciók is. A grafikák kitüremkednek a térbe, az objektumok pedig épp ellenkezőleg, szinte beleolvadnak. Emellett teljesen mindegy neki, hogy papírból hajtogatja, számítógéppel rajzolja, ecsettel festi, vagy meglévő tárgyakból rakja össze érzéseit. A lényeg, hogy Marko Blažo alkotásai azonnal felismerhetőek, összetéveszthetetlenek és elgondolkodtatóak. A tárlat március 28-ig látható a kassai Löffler Múzeumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?