GYÓGYTURMIX

A stressz és a nátha
A stresszhelyzet kiszolgáltatottá teszi a szervezetet az egyéb támadásokkal, például a gyakori megfázásokkal szemben. Hajlamos a meghűlésre? Talán az átlagosnál gyakrabban van kitéve lelki megterhelésnek?
Akiket sok stresszhatás ér, gyakrabban lesznek náthásak.

A stressz és a nátha

A stresszhelyzet kiszolgáltatottá teszi a szervezetet az egyéb támadásokkal, például a gyakori megfázásokkal szemben. Hajlamos a meghűlésre? Talán az átlagosnál gyakrabban van kitéve lelki megterhelésnek?

Akiket sok stresszhatás ér, gyakrabban lesznek náthásak. Az amerikai Columbia Egyetem tudósai jutottak erre a megállapításra. Közvetlen kapcsolatot véltek felfedezni a pszichikai terhelés valamint a köhögés, a nátha között. Négyezer egészséges személyt laboratóriumban előállított nátha-vírussal fertőztek meg. A tesztelés alatt álló páciensek esetében szabályszerűen kimutatható volt a kölcsönhatás a lelki és testi erőnlét, a betegségre való hajlam, a vírusok iránti fogékonyság között. Minél jobban ki volt téve stresszhatásnak a „beteg“, annál fogékonyabbnak bizonyult a köhögésre, torokfájásra, s egyéb megfázásos tünetekre. Az amerikai tudósok szerint általános biológiai kölcsönhatásról lehet beszélni, azaz az emberi szervezet védekező immunreakciója a stressz és a lelki megterhelés hatására csökken. (MTI)

Nemcsak tinik szenvednek bulímiában

Az örökös fiatalság utáni vágyakozás következtében nemcsak fiatal nők szenvednek súlyos evési problémáktól. Jóllehet ez a pszichikai betegség továbbra is túlnyomó részt fiatal lányokat sújt, szakértők a harmincadik évüket betöltött nőket új rizikó csoportnak tekintik – jelentette a münsteri Christoph Dornier pszichoterápiai klinika. A gond előidézői között lehetnek az öregedéssel járó problémák és a hormonális változások. Az érintett nők közül sokan már fiatal korukban is evési zavarokkal küszködtek. „Nehéz az evési zavarokat teljesen meggyógyítani. Konfliktus helyzetekben évekkel később is újra felléphetnek“ – mutatott rá Birgit Mauler, a klinika vezető pszichológusa. Megnehezíti a helyzetet az is, hogy az ilyen betegségeket idősebb nőknél nem is diagnosztizálják, mivel a kezelő orvosok egyáltalában nem számolnak ezzel a lehetőséggel. A megöregedéstől való félelem és a hormonális változás mellett az evési problémát előidézheti a házasság válsága, amikor a nő vonzereje kérdőjeleződik meg. Okozhatja identitásválság a szülők elvesztése után, vagy az úgynevezett „üres fészek szindróma“, amikor a gyerekek kirepültek a családi fészekből. Ilyenkor a nők úgy érzik, hogy életük céltalanná vált, evési magatartásukkal belső konfliktusokat próbálnak megoldani és közben egyre jobban hatalmába keríti őket a kóros szokás. A következmények súlyosak: fogyási szenvedély esetén életveszélyes alultápláltság fenyegeti a nőket, a bulímiát gyakran kíséri súlyos depresszió és öngyilkossági kísérletek sora, és a betegség fokozza a nyelőcsőrák kockázatát. (MTI/AP)

A tej véd a köszvény ellen

Amerikai kutatók szerint a tej és tejtermékek fogyasztása jótékonyan hat a köszvény kialakulásának megakadályozására. Amint a New England Journal of Medicine című amerikai lap legfrissebb száma írta, ez az első eset, hogy a kutatók bizonyítékokat találtak a tejtermékek egyértelmű, köszvényellenes védőhatására. A bostoni Massachusetts Közkórház munkatársai megállapították, hogy a korábbi nézetekkel szemben egyes növények, mint például a bab, borsó, gomba, spenót és a karfiol nem játszanak szerepet a megbetegedés kialakulásában.21 százalékkal növeli a köszvény kialakulásának kockázatát, ha valaki naponta két húsadagot fogyaszt. Heti két adag hal, vagy egyéb tengeri élőlény 7 százalékos kockázatnövekedést jelent, sovány férfiaknál azonban ez a kockázat még nagyobb. Kiderült ugyanakkor az, hogy napi egy-öt csésze tej akár 43 százalékkal is csökkentheti a kockázatot. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?