Gustáv Husák is színpadon

A pozsonyi Aréna Színház a maga sajátos eszközeivel szeretné feltérképezni a múltat. Két éve hatalmas sikerrel játssza Tiso című előadását, Marián Labudával a címszerepben, Rastislav Ballek rendezésében.

A pozsonyi Aréna Színház a maga sajátos eszközeivel szeretné feltérképezni a múltat. Két éve hatalmas sikerrel játssza Tiso című előadását, Marián Labudával a címszerepben, Rastislav Ballek rendezésében. Most az igazgató, Juraj Kukura ötlete alapján a szlovák történelem újabb ellentmondásos egyéniségét, a korban hozzánk sokkal közelebb álló, történelmi félmúltunkat meghatározó Gustáv Husák egykori pártfőtitkárt, köztársasági elnököt mutatja be történelmi tényeknek, dokumentumoknak és beszédeinek megidézésével.

Az alkotók reménykednek benne, hogy olyan tények és összefüggések is felbukkannak az előadásban, amelyek közelebb hozzák Husák ellentmondásos személyiségét. Magyarországon néhány évvel ezelőtt Kádár Jánosról készült színdarab, amelyet a Pesti Színházban játszottak (Szigethy András: Kegyelem), sőt a Budapesti Kamaraszínház a napokban mutatja be Kornis Mihály Kádárné balladája című darabját. Gustáv Husák élettörténetét Viliam Klimáček álmodta színpadra, az előadást Martin Čičvák rendezte. Husákot három színész, Emil Horváth, Ján Gallovič és Marián Prevendarčík személyesíti meg. A darab premierjét hétfőn tartották. (jdj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?