Garden Party az érsekújvári Szigeten

A dzsessz és a fusion zene világhírű izlandi képviselői, a Mezzoforte zenekar szombaton lép fel Érsekújvárott, a Kozel Klikkfest 2003 sztárvendégeként. A nyolcvanas évek elején szinte alig volt diszkó vagy zenés szórakozóhely, ahol ne csendültek volna fel a Garden Party fülbemászó dallamai.

A dzsessz és a fusion zene világhírű izlandi képviselői, a Mezzoforte zenekar szombaton lép fel Érsekújvárott, a Kozel Klikkfest 2003 sztárvendégeként. A nyolcvanas évek elején szinte alig volt diszkó vagy zenés szórakozóhely, ahol ne csendültek volna fel a Garden Party fülbemászó dallamai. Amatőr és profi zenekarok próbálták utánozni a könnyed, nagyszerű dallamvezetést és hangszerelést – több-kevesebb sikerrel. Eythor Gunnarsson, a Mezzoforte billentyűse és alapító tagja válaszolt néhány kérdésünkre.

A Mezzoforte új lemezt készül kiadni a közeljövőben. Honnan az inspiráció?

Mindig több forrásból fakad. Kezdetben főleg az amerikai dzsessz, a fusion és a funk zene hatott ránk, aztán az évek múltával egyre több zenei stílus felé nyitottunk. A pop, a rock, az etnozene és a klasszikus muzsika sem idegen tőlünk, hogy csak néhány stílust említsek. Nem szeretnék most neveket, zenekarokat felsorolni, mivel a banda minden tagjának más-más a kedvence, de amikor összejövünk, dalokat írunk és megszületnek a szerzemények, az már valódi Mezzoforte-opus.

1996 és 1998 között a Mezzoforte végre eljutott Közép-Európába, egyebek mellett Oroszországban, Észtországban, Bulgáriában koncerteztek. Miért maradt ki Szlovákia és Magyarország?

Mi nem szoktunk úgynevezett promóciós turnékra járni. A zenekar csakis oda megy koncertezni, ahová meghívják. Az ön által említett országokba meghívtak bennünket, éppen úgy, mint az idén Szlovákiába. Nagyon örülünk, hogy itt játszhatunk.

Milyen az izlandi zenei élet? Nekem csak a Mezzoforte és Björk neve ugrik be, ha Izlandot említik.

Ilyen kicsi országban, mint Izland, valóban nincs sok világsztár – bár Björk tényleg annak számít. A zenei élet azonban igen pezsgő, említhetném a fiatal Sigur Ros nevű bandát, vagy Skúli Sverrissont és Joel Pálssont, akik kiváló dzsesszmuzsikusok.

Ön mit tud Szlovákiáról, az itteni zenei életről?

Néhányan a zenekarból már pár nappal a fellépés előtt megérkeztek, hogy egy kicsit ismerkedjenek az országgal. Bevallom, a szlovákiai zenei élet fehér folt számomra. Remélem, ez alatt a pár napos itt-tartózkodás alatt megismerkedhetünk valamelyest az ország történelmével és zenei életével. A koncertünkkel szeretnénk örömet szerezni a hallgatóságnak, és inspirálni azokat, akik vevők a Mezzoforte hangzásvilágára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?