Foglalkozni az amatőrökkel

Néhány gondolat erejéig visszatérnék a hétvégén lezajlott színjátszó-fesztiválra, és rögtön egy szómagyarázattal kezdem. Az „ellenzsűri” megnevezés enyhén szólva nem aratott sikert Szepsiben és Buzitán, bár mentségemre legyen mondva, a szót nem én alkottam, egy szervezőtől hallottam.

Néhány gondolat erejéig visszatérnék a hétvégén lezajlott színjátszó-fesztiválra, és rögtön egy szómagyarázattal kezdem. Az „ellenzsűri” megnevezés enyhén szólva nem aratott sikert Szepsiben és Buzitán, bár mentségemre legyen mondva, a szót nem én alkottam, egy szervezőtől hallottam. A „Rendezők Klubja” már szerencsésebb név, kidomborítja a dolog lényegét, hogy tudniillik a csoportvezetők és rendezők a fesztivál üresjárataiban összejönnek, és szakemberek vezetésével elemzik, amit elemezni kell, felkészülnek a zsűri támadásaira, megvitatnak miérteket és hogyanokat. Ilyesmi még nem volt, szerintem ez a falusi színjátszók Egressy Béniről elnevezett országos fesztivál idei legforradalmibb újítása. Bizony volt miről eszmét cserélni ezeken a tizenöt-húsz perces találkozókon, most megpróbálom összefoglalni észrevételeimet. Első megfigyelés: Kiss Péntek József nem csak komoly színházi szakember, hanem nagyszerű pedagógus is, aki a gyenge produkciókban is megtalálja a dicsérendő momentumokat, ha mást nem, hát a fantáziadús jelmezeket illeti elismeréssel. Második megfigyelés: az amatőr csoportok vezetői – tisztelet a három kivételnek – nem tudnak érvelni egy-egy darabválasztás, díszlet vagy dramaturgiai ötlet mellett, nincs vitakultúrájuk, verbális eszközeik saját igazuk bizonygatására, és persze nincsenek hozzászokva a produkciójukat övező nagy figyelemhez. Három: az amatőr rendezőkkel foglalkozni kell, mert puszta lelkesedésből még nem születik érték, a kereskedelmi tévék pedig könnyen tévútra terelhetik az embert. ĺzlésküszöbünk szinte észrevétlenül süllyed, sokak szerint megállíthatatlanul. Tanfolyamok kellenének. Darabelemzésekkel, helyzetgyakorlatokkal, dramaturgiai tudnivalókkal. És nem csak Nyugat-Szlovákiában. Kiss Péntek József azt állítja, lesznek is, mert nagy szükség van rájuk. Szaván fogom, most már itt van az ígéret nyomtatásban, fehéren-feketén. Akkora reklámot fogok csinálni neki, hogy csak úgy zeng...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?