Évadnyitó Alsósztregován

Alsósztregova. Holnap tartja 2004-es évadnyitó rendezvényét az alsósztregovai Madách-kastélyban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.
A jeles emlékhelyen 10 órától várják a látogatókat, akik megtekinthetik a kastélyt, valamint a Madách Imre élete és munkássága című állandó kiállítást.

Alsósztregova. Holnap tartja 2004-es évadnyitó rendezvényét az alsósztregovai Madách-kastélyban a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma.

A jeles emlékhelyen 10 órától várják a látogatókat, akik megtekinthetik a kastélyt, valamint a Madách Imre élete és munkássága című állandó kiállítást. 11 órától Németh Zoltán irodalomkritikus tart rendhagyó irodalomórát az Ipolysági Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium diákjainak részvételével. Ezt követően az érdeklődők találkozhatnak és beszélgethetnek Kass János magyarországi grafikusművésszel, akinek Madách-illusztrációi állandó kiállításon tekinthetők meg Sztregován. A képzőművész az év elején ajándékozta alkotásait a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának.

Új anyaggal is bővül az új évad alkalmából az alsósztregovai kastély kínálata: a múzeum megvásárolta Nagy Zoltán szlovákiai magyar képzőművész „Hommage a Madách” című, hét lapból álló grafikasorozatát, mely a jövőben ugyancsak állandó kiállításon szerepel a kastélyban. Nagy Zoltán műveit holnap Kiss-Szemán Zsófia művészettörténész, A Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatóhelyettese mutatja be a közönségnek, de a látogatók találkozhatnak az alkotóművésszel is. Az évadnyitó a kora délutáni órákban Madách Imrének a kastély parkjában álló síremlékénél zárul. A Múzeumok és Galériák Nemzetközi Napja alkalmából a rendezvényre díjtalan a belépés.

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma természetesen pozsonyi székhelyén, a Brämer-kúriában is várja a látogatókat, ahol továbbra is megtekinthető a Hagyományok és értékek – A magyarok Szlovákiában című állandó kiállítás, valamint a Bőrbe kötve című nagy sikerű magyarországi vendégkiállítás, mely az elmúlt hetekben magyar és szlovák érdeklődők százait vonzotta az intézménybe.

Bár, mint azt a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója, Jarábik Gabriella megjegyezte, a „továbbra is megtekinthető” erősen kérdésessé vált: a múzeum a 2004-es évre ugyanis ugyanakkora költségvetési támogatást kapott, mint megalakulása évében, amikor dokumentációs központként, három munkatárssal, egy irodában működött. Azóta az intézménynek Pozsonyban fenntartandó székhelye, állandó, valamint számos időszaki kiállítása van, továbbá működtetnie kell az alsósztregovai Madách-kastélyt és a szklabonyai Mikszáth-emlékházat is. Ez utóbbi helyszínen mára kritikussá vált a helyzet – az áramot kikapcsolták, s félő, hogy rövidesen hasonló sors vár az intézmény valamennyi filiáléjára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?