Beszélni nehéz? – Kazinczy Napok Kassán ötvenötödször

kazinczy
Kassa |

November 9. és 11. között került sorra az ország második legnagyobb városában, Kassán a Kazinczy Napok rendezvénysorozata a Csemadok Kassai Városi Választmánya szervezésében. A három napos rendezvény hagyományosan Kazinczy Ferenc Fő utcai emléktáblájának megkoszorúzásával ért véget, melyen Pomozi Péter Kazinczy eredeti gondolatát, a Kárpát-medencei magyar nyelv és kultúra folytonosságát és fontosságát emelte ki.

Ahogy azt a kassai Csemadok alelnöke s egyben a rendezvény főszervezője, Duncsák Mária a koszorúzás után elmondta, 1967 októbere óta több mint fél évszázad telt el, de ettől függetlenül a cél máig ugyanaz, vagyis hogy Kazinczy szellemében ápolják, őrizzék és vigyázzák a magyar nyelvet. „Azonban több mint egy fél évszázad elteltével nagyon sokat változott a világ, és változott a magyarok helyzete is. Itt Kassán és az egész Felvidéken is egyre kevesebben vagyunk, egyre kevesebben beszélnek magyarul, és ezért az utóbbi években a Kazinczy napokon a hangsúly mindig a szép magyar beszédre és a magyar nyelv megőrzésére helyezte a hangsúlyt. Éppen ezért a Kazinczy Napok fő témája, a Beszélni Nehéz? nem csak a nyelvészeti előadásokra és a beszélgetésekre összpontosított, hanem irodalmi jellegű is volt. Idén lett volna hetvenöt éves Grendel Lajos Kossuth-díjas szlovákiai magyar író, kritikus, egyetemi tanár, akinek munkásságáról is volt egy előadásunk, volt egy Magyar nyelvű otthon, Kárpátalja címre keresztelt könyvbemutatónk, a Magyar nyelvű otthon – külföldön című beszélgetésen pedig olyanokkal társalogtunk, akik Kassáról származtak el, magyarok és visszajöttek Skóciából 10 év után. Velük arról társalogtunk, hogy hogyan őrizték meg a magyar nyelvet és hogyan adták azt át gyermekeinknek. Ezen kívül idén, a Kazinczy napok történetében harmadszor rendeztünk ifjúsági napot, mely egy félnapos esemény volt” – közölte lapunkkal Duncsák Mária.

avatás

Fogyóban a magyar fiatalság

Duncsák Mária lapunknak azt is elmondta, hogy manapság nagyon nehéz megszólítani a fiatalokat, akik véleménye szerint nem járnak már úgy össze, mint annak idején, lehet, hogy nincs is idejük, de az sem kizárt, hogy talán nem érdekli őket a tudományos nyelvészet. „Ezért is gondoltuk, hogy a fiataloknak is szervezünk egy műsort, amelyen a tanáraikkal együtt részt vehetnek. Bemutatkozott a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola néhány diákja, aztán Gabona László, a kassai Kikelet Ifjúsági Szervezet elnöke hozott egy prezentációt a szervezet munkásságáról, majd egy olyan érdekességre is sor került, amire korábban még nem volt példa. Összeállítottunk előzetesen egy kérdőívet Beszélni nehéz címmel, amelyet százhatvanhat diák töltött ki. Ezt nem az iskolákra, hanem a 14-től a 19-ig terjedő korcsoportokra vetítettük. Az iskolával kapcsolatos, illetve az otthoni beszéd lehetőségével kapcsolatos kérdéseket tettük fel, de voltak benne olyan kérdések is, amit egy kicsit rázósnak gondoltunk, de mégis betettük őket. Szó esett az alkohol- és drogfogyasztásról, hogy kivel tudnak ilyenekről beszélni, illetve a trágár szavak használatáról, és arról is, hogy mennyire gyakran használják őket. Nagyon tanulság kiszűrődött számunkra, de azt hiszem, hogy ezeket a felvetéseket a szülőknek, nagyszülőknek is befogjuk majd mutatni” – tette hozzá Duncsák Mária.

kazncy
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?