Šimkovičová: Szlovák kultúrát, és nem mást!

20230611_fico_kultura_05997154
Pozsony |

A kormányfő, Robert Fico (Smer) szerint a kulturális miniszternek a szlovák Alkotmány Preambulumához kell tartania magát, az új tárcavezető, Martina Šimkovičová pedig kijelentette, szlovák nép kultúrája csak szlovák lehet, és nem más.

Fico a Šimkovičovával közös hétfői sajtótájékoztatón arra kérte a kulturális tárca vezetőjét, az Alkotmány Preambulumát szem előtt tartva végezze a munkáját. A kormányfő azt szeretné, ha a miniszter a „Mi, a szlovák nemzet” kezdetű előszó szellemiségét követve a Nagymorva Birodalommal és Svätoplukkal foglalkozna, valamint figyelmet szentelne például az olyan történelmi eseményeknek, mint Szlovákia 1992-es szuverenitási nyilatkozatának elfogadása. „Szent Cirill és Szent Metód nem a gender ideológiát hozta el hozzánk” – folytatta Fico. 

A miniszterelnök arról is beszélt, egyebek mellett a szlovák filmművészet támogatása, illetve a közmédia működése tekintetében a tárcavezető szabad kezet kap. Ugyanakkor a közmédiáról, vagyis az RTVS-ről, bírálóan beszélt, szerinte csak ritkán teljesíti közszolgálati feladatát. Majd a koalíciós politikusok azon kijelentésére utalt, amelyek szerint az intézményt ketté kellene választani, hogy a közrádió és a köztévé ismét önálló létesítmény legyen. Fico szerint a minisztériumnak intenzív kapcsolatot kell ápolnia az egyházakkal és kiemelte a Matica slovenská szerepét. „Olyan igazgyönggyel, mint a Matica slovenská, kevés ország rendelkezik” – tette hozzá azzal, az előző kabinet nem megfelelően kezelte ezt az intézményt. 

„A szlovák nép kultúrájának szlováknak kell lennie. Szlováknak, és nem másnak” – jelentette ki már Šimkovičová, akit a tárca élére az SNS jelölt, de nem a párt tagja. Hozzátette, ugyan tiszteletben tartanak más, önálló államisággal rendelkező nemzeti kultúrákat is, de a szlovák kultúra „keveredését” elutasítják. A szlovák kulturális örökséget, a nemzetébresztőket és történelmet szeretnék előtérbe helyezni. A tárcavezető szerint az utóbbi években a kulturális szféra is polarizálódott, ezért a minisztérium feladatát abban látja, hogy elvi szinten egységesítse azt, még ha a nézetek szintjén nem is jön létre egyetértés. „Ássuk el a csatabárdot!” – hangoztatta Šimkovičová. A miniszter a következő napokban sorra látogatja a tárcához tartozó intézményeket is. 

Fico a kulturális minisztériumban tett látogatásakor kiemelte, konkrét intézkedésekről még nem tudnak beszélni, hiszen még nem készült el a kormányprogram. A miniszterelnök és a kulturális miniszter sajtótájékoztatója rendhagyó módon egy irodalmi betéttel kezdődött, Marek Ťapák színész Milan Rúfus szlovák költő Amit a nap adott (Čo dal nám deň) című versét szavalta. Ťapák egy darabig, az SNS-közeli Jaroslav Rezník vezérigazgató hivatali ideje alatt, a szlovák közmédia programigazgatója volt. Az utóbbi időben pedig az oroszbarát dezinformációs portál, az Infovojna munkatársaként dolgozott. A sajtótájékoztatón az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?