Eltemették Szabó Magdát

Debrecen. Több százan vettek végső búcsút szombaton a Debreceni Köztemetőben a 90 éves korában elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas írótól.

Debrecen. Több százan vettek végső búcsút szombaton a Debreceni Köztemetőben a 90 éves korában elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas írótól.

A központi ravatalozó előtt, a szabadban elhelyezett urnánál Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke búcsúzott az elhunyttól.

„Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” – idézte „az igazi református mondatot” a püspök, hozzátéve, hogy Szabó Magda megtalálta és élte e mondatot. Az élet vállalás – tette hozzá Bölcskei Gusztáv, aki szerint Szabó Magda életének ez lehet a foglalata.

Szabó Magdától, a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori főgondnokától Kocsis Elemér nyugalmazott református püspök vett végső búcsút. Felidézte, a Magyarországi Református Egyház zsinata 1984-ben hozott törvényt arról, hogy a nők minden megkülönböztetés nélkül tölthetnek be tisztségeket az egyházban, s egy év múlva már Szabó Magdát egyhangúlag választották meg a Tisztántúli Református Egyházkerület főgondnokává, s a Nagytemplom presbiterévé.

Megemlítette azt is, milyen nagy szerepe volt Szabó Magdának abban, hogy az 1988-ban építészetileg megrendült Nagytemplomot német, svájci és holland adományok összegyűjtésével renoválhatták.

Kósa Lajos Debrecen város nevében emlékezett meg a cívis város egykori díszpolgáráról. Nagyon szerencsés az a város, akinek ilyen szülöttje van – mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy Szabó Magda volt Debrecen nagykövete. A város nevét ugyanis Franciaországban vagy Németországban az ő műveiből ismerhették meg. A debreceni Csokonai Színház művészei nevében Csikos Sándor színművész búcsúzott az írótól, akinek darabjait éveken át játszotta, illetve játssza a társulat.

A Szabó Magda hamvainak egy részét tartalmazó urnát szülei sírjában helyezték el végső nyugalomra. Végakaratának megfelelően hamvainak másik felét Budapesten, néhai férje sírjába helyezik december 10-én.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?