Elmaradt a remélt díjeső

Közép-európai idő szerint kedden hajnalban kiosztották az Arany Glóbusz-díjakat. A Hollywoodi Külföldi Filmes Újságírók Szervezete 64. alkalommal ítélte oda az Oscar-díjat követő második legnagyobb filmes elismerést a múlt évi filmtermésért, illetve színészi alakításokért. Az Arany Glóbuszt 25 filmes és televíziós kategóriában osztották ki.

Helen MirrenAP-felvételekNémi csalódást hozott az idei eredmény. Mintha az újságírók összebeszéltek volna az arany földgömbök sorsát illetően: a jelölésekkel ellentétben nem egy-egy filmet, illetve film alkotóit bombáztak meg, hanem mintha „közös megegyezés alapján” szétosztották volna a jelöltek között. A két nagy esélyesnek tartott alkotás csak egy-egy díjat, igaz, a legnagyobb presztízsű Glóbuszt tudta megszerezni. A hat díjra jelölt Martin Scorsese-mozit, A tégla című maffiatörténetet „mindössze” a legjobb rendezés díjával jutalmazták. Talán a műfaja miatt lehetett egy kicsit furcsa, hogy ilyen sok kategóriában is rajtolt, ám idehaza is meggyőződhettünk róla, hogy ezt a hosszú, vérengző történetet Scorsese nemcsak úgy odacsapta. A bonyolult cselekményfolyamot élvezhető mozivá szerkesztette, az összetett viszonyokat plasztikusan, pontosan követhetően érzékeltette.

Valószínűleg Alejandro Gonzalez Inarritu élte át a gálaestet a legnagyobb csalódással, legújabb rendezése, a Bábel hét jelölésből egyet váltott csak Glóbuszra. A legjobb film kategóriában került ki győztesen. Bár a hazai mozikban még csak előzetest láthattunk belőle, az alapján ez a több kontinensen játszódó és több szálon futó cselekmény gigantikus freskónak ígérkezik az idegenségről és illegális bevándorlásról, többek között Inarritu kedvenc színészével, Gael García Bernallal és Brad Pitt-tel a főszerepben. Az utóbbi is keserű szájízzel távozhatott, nem termett számára babér, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában kiütötte őt Eddie Murphy a Dreamgirls című musicalben nyújtott alakításával. Ebből a hatvanas években játszódó, egy afroamerikai énekesekből álló trióról szóló filmből került ki a legjobb női mellékszereplő is: Jennifer Hudson. Eddie Murphyt eddig nem igazán lehetett komolyan venni, rangosabb elismerést mindeddig nem is kapott Hollywoodban. Ezért is várhatjuk kíváncsian a Dreamgirls című musicalt, hogy saját szemünkkel győződhessünk meg arról, milyen az a teljesítmény, amellyel Murphy maga mögé utasította Jack Nicholsont (A tégla), Brad Pittet (Bábel), Ben Afflecket (Hollywoodland) és Mark Wahlberget (A tégla).

A legnagyobb színész vesztese az idei Arany Glóbusznak kétségkívül Leonardo DiCaprio lett. Két filmmel (Véres gyémánt, A tégla) is jelölték a Legjobb férfi főszereplő kategóriában, ám Forest Whitaker áthúzta a számításait, ő a The Last King of Scotland főszerepéért vehetett át egy földgömböt. A döntés jogosságában azonban nem kételkedhetünk, hiszen Forest Whitaker olyan komoly filmekben bizonyította már tehetségét, mint A szakasz, a Jó reggelt, Vietnam, a Síró játék vagy A fülke. DiCaprio a díjakat illetően peches színész, pedig A téglában is őserővel van jelen: vibrál körülötte a levegő, s ez a vászonról is lejön.

Már a Legjobb filmre jelölés is elárulta: Sasha Baron Cohen amerikai útja Pamela Anderson kezének elnyeréséért – különösen a szőnyeg alá söpört nézetek kitakarása – elnyerte a filmes újságírók rokonszenvét. A film ugyan lecsúszott a díjról, ám a vígjátéki kategóriában Cohen elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát a Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című fura hangvételű, meglehetősen trágár humorú komédiában nyújtott bohóckodásáért. ĺgy aztán a Karib-tenger kalóza, Johnny Depp, mint ahogy az előző két évben, ezúttal is hoppon maradt. Neki sincs szerencséje a díjakkal.

Nem hozott különösebb meglepetést, hogy a vígjáték/musical kategóriában a legjobb női főszereplőnek járó díj idei tulajdonosa Meryl Streep lett. Neki elég csak jelen lennie a vásznon, akkor is megtelik vele a mozi. Az ördög Pradát visel című vígjáték női főszerepe immár a hatodik Arany Glóbuszt hozta Streepnek. Drámai kategóriában a legjobb női főszereplőnek Helen Mirren bizonyult A királynő című mozgóképben: az Arany Glóbuszt II. Erzsébet megformálásával érdemelte ki.

Ha az Arany Glóbusz díjátadóján nem „úgy végeztünk” kedvenc filmünkkel, színészünkkel, rendezőnkkel, ahogy szerettük volna, marad még remény, hiszen jön a következő futam, amelyben az Oscarért versengenek a filmek. Bár minden évben hangsúlyozzuk, hogy az Arany Glóbusz az Oscar „előszobája”, azért a filmakadémia nagy öregjei szereztek már néhány meglepetést.

AZ ARANY GLÓBUSZ DĺJAZOTTJAI

Legjobb film (dráma): Bábel (rendező: Alejandro Gonzalez Inarritu)

Legjobb film (vígjáték/musical): Dreamgirls

Legjobb rendező: Martin Scorcese (A tégla)

Legjobb férfi főszereplő (dráma): Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical): Sasha Baron Cohen (Borat)

Legjobb női főszereplő (dráma): Helen Mirren (A királynő)

Legjobb női főszereplő (vígjáték/musical): Meryl Streep (Az ördög Pradát visel)

Legjobb női mellékszereplő: Jennifer Hudson (Dreamgirls)

Legjobb férfi mellékszereplő: Eddie Murphy (Dreamgirls)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Peter Morgan (A királynő)

Legjobb idegen nyelvű film: Letters from Iwo Jima

Legjobb animációs film: Verdák

Legjobb eredeti filmzene: Alexandre Desplat (The Painted Veil)

Legjobb betétdal: The Song of the Heart ( Táncoló talpak)

Életműdíj: Warren Beatty

Legjobb tévésorozat (dráma): A Grace klinika

Legjobb tévésorozat (vígjáték/musical): Betty, a csúnya lány

Legjobb női főszereplő (dráma): Kyra Sedgwick (A főnök)

Legjobb női főszereplő (vígjáték/musical): America Ferrera (Betty, a csúnya lány)

Legjobb férfi főszereplő (dráma): Hugh Laurie (Doktor House)

Legjobb férfi főszereplő (vígjáték/musical): Alec Baldwin (30 Rock)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?