Elhunyt Lucien Hervé

Párizs. Hosszan tartó betegség után életének 97. évében elhunyt Lucien Hervé, eredeti nevén Elkán László francia-magyar fotóművész. A modern építészet egyik legjelentősebb megörökítőjét egy párizsi kórházban kedden este érte a halál.
1910. augusztus 7-én asszimiláns zsidó családban született Hódmezővásárhelyen.

Párizs. Hosszan tartó betegség után életének 97. évében elhunyt Lucien Hervé, eredeti nevén Elkán László francia-magyar fotóművész. A modern építészet egyik legjelentősebb megörökítőjét egy párizsi kórházban kedden este érte a halál.

1910. augusztus 7-én asszimiláns zsidó családban született Hódmezővásárhelyen. 19 évesen telepedett le Franciaországban, ahol eleinte sajtófotózással foglalkozott. A második világháborúban részt vett az ellenállásban, ekkor vette fel a Lucien Hervé nevet. A modern építészetnek új irányt adó Le Corbusier-vel 1949-ben ismerkedett meg, szinte minden épületét halhatatlanná tette fotóival. Félmillió alkotásából 18 ezer kapcsolódik az ő műveihez, de a modern építészet számos kiválóságával került kapcsolatba: Alvar Aalto, Walter Gropius, Luigi Nervi, Breuer Marcell, Richard Neutra, Felix Candela, Kenzo Tange és Oscar Niemeyer alkotásait is megörökítette.

Lucien Hervé fotói az absztrakcióhoz közelítenek: elsősorban az anyagot, a formákat és a fényeket hangsúlyozzák. Az épületrészletek láttatásával a fotóművész képzőművészekre jellemzően alkotta meg szigorú beállításait, meghaladva ezzel a fotózás formális kereteit.

Betegsége, a sclerosis multiplex 1965-ben véget vetett aktív fotózásának, de miután állapota némileg javult, portrékat készített neves kortársairól.

Hervé 2001-ben megkapta Párizs város Fotó Nagydíját, a Magyar Fotóművészek Szövetségének Életműdíját, a Széchenyi Művészeti Akadémia pedig tagjává választotta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?