Elhunyt Elie Wiesel író, filozófus

87 éves korában meghalt a Nobel-békedíjas író, Elie Wiesel. Első jelentős kötete a jiddis nyelven írt És a világ csendben maradt, legismer-tebb műve az Éjszaka. Ezek-ben a náci koncentrációs táborok borzalmairól ír.1928.

87 éves korában meghalt a Nobel-békedíjas író, Elie Wiesel. Első jelentős kötete a jiddis nyelven írt És a világ csendben maradt, legismer-tebb műve az Éjszaka. Ezek-ben a náci koncentrációs táborok borzalmairól ír.

1928. szeptember 30-án született Eliezer Wiesel néven, az erdélyi Máramarosszigeten, ortodox zsidó családban. Édesapja Magyarországról származott, ezért anyanyelve, a jiddis mellett magyarul is kitűnően beszélt. Tizenkét éves korában apja héber tanárt fogadott mellé.

Tizenöt évesen megjárta a monowitzi és a buchenwaldi koncentrációs táborokat. A második világháború után egy franciaországi árvaházba került, ott találkozott két nővérével. Szülei és hat éves húga nem élték túl a borzalmakat.

Wiesel csak az 1950-es években kezdett írni a zsidóság szenvedéseiről. Ő volt az első, aki a mai értelemben használta a holokauszt szót. Első jelentős műve a jiddis nyelven írt „És a világ csendben maradt” volt.

A II. világháború idején, amikor Észak-Erdély újra Magyarország része lett, a debreceni, majd a nagyváradi magyar nyelvű zsidó felekezeti gimnáziumba járt. Emellett vallási tanulmányokat is folytatott a máramarosszigeti haszid zsidó közösség zsinagógájában.

1948-tól a Sorbonne-on filozófiát tanult, majd újságíróként egy tel-avivi lap párizsi tudósítójaként dolgozott. A Párizsban eltöltött évek alatt kezdett el könyveket írni először héber, majd jiddis, később angol és francia nyelven is. Ötvenhét könyv fűződik a nevéhez, esszéi, novellái és drámái is elsősorban az európai zsidóság kiirtásáról szólnak.

1955-ben New Yorkba költözött, haláláig ott élt, de tanított a bostoni egyetemen is. 1986-ban Nobel-békedíjat kapott, mint „az egyik legfontosabb vezéralak és szellemi vezető azokban az időkben, amikor az erőszak, az elnyomás és a fajgyűlölet rányomta bélyegét a világ arculatára.” Nem sokkal ezután feleségével megalapították az Elie Wiesel Alapítványt az Emberiségért.

Őt tartják a holokauszt egyik legismertebb szakértőjének. 1978 és 1986 között a holokauszt-emlékbi-zottság elnöke volt. Fő feladatának tekintette a fajgyűlölet elleni küzdelmet, szót emelt a volt Jugoszlávia területén zajló etnikai tisztogatások ellen. Alapító elnöke volt a párizsi központú Kultúrák Univerzális Akadémiájának is. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?