Elhunyt David Douglas Duncan

Grasse. Élete 103. évében Franciaországban elhunyt David Douglas Duncan második világháborús amerikai fényképész, Picasso egykori fotósa.

Grasse. Élete 103. évében Franciaországban elhunyt David Douglas Duncan második világháborús amerikai fényképész, Picasso egykori fotósa. Jean-Louis Andral, az antibes-i Picasso Múzeum vezetője és Duncan barátja pénteken megerősítette, hogy a fotós csütörtökön a Grasse-ban lévő kórházban, tüdőgyulladás következtében halt meg. Cannes-tól délre, a Côte d’Azuron élt.

Duncan a Life amerikai magazinnak dolgozott és háborús fotósként vált ismertté, elsősorban a koreai háborúban készített felvételei révén.

Ahelyett, hogy a katonákat hősként ábrázolta volna, hétköznapi emberként mutatta be őket, akik gyötrődnek vagy bátran viselkednek a harcmezőn, de a színfalak mögött fáradtak és félelemmel teliek.

„Sohasem láttatta a katonákat hősöknek, hanem katonáknak, akiket felháborít a háború ostobasága. Embereknek, akik szenvednek, akik kimerültek és nem értik, mit keresnek ott” – fogalmazott Jean-Francois Leroy, a Visa pour l'image fotófesztivál igazgatója, Duncan barátja.

Híressé váltak Pablo Picasso spanyol festőről készített felvételei is. Az 1973-ban elhunyt művész közeli barátjaként Picassóról munka közben is készíthetett képeket, amelyek számos albumban megjelentek. 2014-ben a Németországban lévő münsteri Picasso Múzeumnak adományozott 160 fotót, amelyek a festőt a cannes-i La Californie villában ábrázolják.

A fotográfus hagyatékát az Austinban lévő Texasi Egyetemen őrzik. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?