Egy malac történet

Prága. Jaroslav Hašek, a világszerte ismert Svejk szerzőjének eddig ismeretlen humoros elbeszélését közölte múlt hétvégi számában a Salon, a Právo című prágai napilap irodalmi melléklete.
A Malac-történet (Vepřová historie) című elbeszélést 2002-ben, édesanyja hagyatékának rendezése közben fedezte fel Oldřich Trégl.

Prága. Jaroslav Hašek, a világszerte ismert Svejk szerzőjének eddig ismeretlen humoros elbeszélését közölte múlt hétvégi számában a Salon, a Právo című prágai napilap irodalmi melléklete.

A Malac-történet (Vepřová historie) című elbeszélést 2002-ben, édesanyja hagyatékának rendezése közben fedezte fel Oldřich Trégl. „A családi hagyomány szerint Hašek ezzel az írással fizetett egy dél-csehországi vendéglőben. Sajnos ma már az élők között senki sincs, aki erről pontosabb adatokat tudna mondani” – nyilatkozta a lapnak Trégl. A bohém életet élő, az italt, a jó szórakozást és a kóborlást kedvelő Hašek (1983–1923) közismert volt arról, hogy a neki nyújtott vendéglői szolgáltatásokért gyakran fizetett egy-egy írással, s a múlt század eleji Prágára jellemző, hogy ezt a vendéglősök szívesen fogadták.

Hašek művének egyik legjobb ismerője, Radko Pytlík irodalomtörténész szerint a tavaly felfedezett elbeszélés a nagy író „jobb” humoros írásai közé sorolható, s ezért igen értékesnek kell tekinteni. „Véleményem szerint az írást Hašek a Svět zvířat (Az állatok világa) című korabeli folyóirat számára készíthette eredetileg. Erre vall az írás témája és a benne alkalmazott szófordulatok is. Valószínű, hogy az írás 1912–1913-ban keletkezett, amikor Hašek a lap egyik szerkesztőjével kószált országszerte” – fejtette ki véleményét az irodalmár.

A nagy író unokája, Richard Hašek, miután megismerkedett az írással, szintén úgy vélte, hogy az minden bizonnyal eredeti. „A kézírás, valamint az elbeszélés stílusa szerint azt hiszem elmondható, hogy azt Jaroslav Hašek írta” – állítja az unoka, nagyapja munkásságának rendszeres kutatója. A kéziratot a cseh rendőrség illetékes szakértői is megvizsgálták, s arra az eredményre jutottak, hogy az minden valószínűség szerint valóban a Svejk szerzője írta.

Jaroslav Hašek születésének 120. évfordulója alkalmával április végén Hašek és Svejk – az évezred humora címen nemzetközi konferenciát rendeznek Csehországban. Prágai sajtóhírek szerint a konferencián meg kíván jelenni a most 107 éves Alois Vocásek is, aki Hašekkel együtt harcolt az I. világháborúban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?