Cigányok ideje Pozsony szívében

A csütörtökön kezdődött, immár kilencedik alkalommal megrendezett Visegrad Gypsy Fest záróprogramja egy ingyenes szabadtéri gálakoncert, amelyen nyolc ország zenészei lépnek fel.Pozsony.

A csütörtökön kezdődött, immár kilencedik alkalommal megrendezett Visegrad Gypsy Fest záróprogramja egy ingyenes szabadtéri gálakoncert, amelyen nyolc ország zenészei lépnek fel.

Pozsony. A fesztivál célja a gazdag és sokféle roma kultúra, mindenekelőtt a különböző roma zenei stílusok népszerűsítése a többségi lakosság körében. Helyszín a Fő tér (Hlavné námestie), ahol a hazai, cseh, lengyel és magyarországi zenekarok mellett igazi csemegét, egy temperamentumos argentin triót is kínálnak a szervezők. A Zingaros ugyan nem kifejezetten roma zenét játszik, hanem inkább argentin tangót, de mivel a muzsikusokra európai utazásaik során számos stílus hatott, köztük a roma folklór is, igazi „crossovert” ígérnek.

Fellép egy román rezesbanda is, a Fanfare Transilvania, amelynek felállása és attitűdje kísértetiesen hasonlít a világhírűvé vált Fanfare Ciocarliához, Románia első számú zenei exportcikkéhez. Ugyanaz a tűz, ugyanaz a sodró lendület jellemzi stílusokat, amelyben balkáni elemek keverednek a közép-európai roma zenére jellemző dallamstruktúrákkal.

Magyarországot az a Romengo együttes képviseli, amely a tavalyi budapesti WOMEX nyitógáláján is fellépett, a világzenei szakma krémje előtt. A rendkívül tehetséges énekesnő, Lakatos Mónika köré épült banda a kilencvenes évek közepén alakult, 1996-ban már megnyerték a Ki mit tud?-ot népzene kategóriában. 1999-ben az akkor induló Romano Drom zenekarhoz csatlakoztak, majd 2004-ben megalakították saját, nagyecsedi oláh-cigány hagyományokon alapuló együttesüket.

A 20 órakor kezdődő gálakoncert legvegyesebb csapata a Sare Roma amelyben lett, litván, német, svéd és orosz zenészek játszanak. A szupergrupp tagjai saját országaikban több formációban is tevékenykednek, énekesük, a litván Istva Kwik pedig idén az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe került.

Azok, akik részt szeretnének venni egy jó hangulatú, zenés roma felvonuláson, 13 órakor legyenek a pozsonyi belvárosban, ahol a koncert szereplői, valamint hazai cigányzenekarok és táncosok csalogatják a főváros közönségét az esti rendezvényre.

Az izgalmasnak ígérkező, kétórásra tervezett programról bővebb információt a következő címen találnak: www.gypsyfest.eu

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?