Az űrbéli küldetés üvegvirágai

A Pozsonyi Városi Galéria Mirbach-palotabeli kiállítótermeiben február elsejéig látható Ján Zoričák szobrászművész Űrbeli küldetés című kiállítása. Az 1970-től Franciaországban élő és alkotó Ján Zoričák üvegszobrai a Henkel Slovensko Szlovákiának elnevezésű kiállítássorozat részeként kerültek el a szlovák fővárosba.

Az említett cég öt évvel ezelőtt indított el egy projektet, melynek lényege, hogy évente hozzájárulnak egy kiállítás megvalósításához – annak szponzorálásával és szervezésével. A kezdeményezés érdekessége pedig, hogy évente olyan külföldön élő, világviszonylatban elismert művészek munkáiból állítják össze a képzőművészeti bemutatót, akiknek életrajzában kimutatható valamilyen szlovákiai vonatkozás. Vagy az, hogy ők maguk születtek itt, de hazát cseréltek, vagy az, hogy az elődeik valamikor kivándoroltak – tehát az illető művész már határainkon túl látta meg a napvilágot, de szlovák vér csörgedez az ereiben. Mint ahogy Andy Warholéiban is csörgedezett. A pop-art királya volt ugyanis az első művész a sorban: az ő munkáiból állítottak ki először (1999-ben) Pozsonyban a Henkel Slovensko Szlovákiának projekt részeként. Őt Dežo Hoffmann fotográfus, a Beatles fotósa követte, majd festményeivel Koloman Sokol következett, aki ötven évig élt és alkotott az amerikai kontinensen. Ezt követően a huszadik századi szobrászat egyik legnagyobb megújítójának tartott Arthur Fleischmann szobrászművész szimbolikus hazatérése következett. 2003 decemberében a cég által támogatott ötödik, jubileumi kiállításon pedig a Talloires-ban élő és alkotó Ján Zoričák látványos üvegszobraiból nyílt kiállítás. Ezek a művészek külföldön ismertebbek, mint itthon. Ezért a cég ezzel a kezdeményezésével évről évre igyekszik őket idehaza bemutatni és a nagyközönség számára ismertté tenni. A kiállítások életre hívása az innen elszármazott művészek nagysága előtti tisztelegés. A cég képviselői úgy vélik, az ezen művészek iránt érzett tisztelet és az irántuk való ragaszkodás ilyetén kifejezése pozitívan formálja Szlovákia imázsát az Európai Unióba vezető úton.

Jan Zoričák 1944-ben született Ždiarban, 1963-tól 1969-ig a Prágai Iparművészeti Főiskola hallgatója volt. Az ember Holdra lépése 1969-ben egész életre meghatározta Zoričák művészetét. Figyelme a világűr felé fordult, és a Terek, a Tér küldöttjei, valamint a Kozmikus jelzések című sorozataiban a kozmikus világ művészi leképezéseit alkotta meg. Később a virágok is megihlették, ám azok – pontosabban a Zoričák által üvegbe formált változataik – is a világegyetem felé törnek. Egyik sorozata, A mennyei kertek a föld virágait a kozmikus térbe képezik le.

Zoričákot a végtelenség, a nagy távok nem csak művészetének tárgyaként vonzzák. 1993-ban részt vett az első szlovák északi-sarki expedíción: s ott, ahol egyébként nem nyílnak virágok, elhelyezte Arktikus virág című munkáját. Nagy vágya, hogy másik poláris virágát, az Antarktikus virágot elhelyezhesse a Déli-sarkon.

Ha kiállításai a pólusokig nem is jutottak el, a világ számtalan helyén láthatták már a zoričáki kézjeggyel készült, a fényhatások játékán alapuló színes üvegplasztikákat. Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Svédországban, Spanyolországban, Olaszországban. 2001-ben Budapesten is megtekinthették az alkotásait. Munkáit Európa határain túl is ismerik: megjárták Floridát, Chicagót, Kanadát, Tokiót. Szlovákiában 1993-tól több alkalommal is kiállított, 1997-ben a pozsonyi Szlovák Nemzeti Galéria adott átmeneti otthont munkáinak.

Jelenleg a Mirbach-palotában több mint hatvan üvegkompozíció látható: ez a kollekció az utóbbi évek legnagyobb összeállítása, s egyben ez a legnagyobb Zoričák-kiállítás azok közül, amelyeket ez ideig Közép-Európa kiállítótermeiben rendeztek. A kiállítást egy, a művész vallomását bemutató rövid videofilm, valamint életét és munkásságát felvillantó fotódokumetnáció is kiegészíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?