Egy zenekar a Szahara szívéből

dd

Maliból, Kidal kaotikus utcáiról jutott el a világ legnagyobb színpadaira a Tamikrest, amely sikeresen gyúrta össze a tuareg örökséget a rockzenével.  A „sivatagi rock” jelzővel illetett zenekar június 1-én Pozsonyban, másnap pedig Budapesten lép fel.

Mindkét koncert helyszíne egy-egy hajó: Pozsonyban a Pink Whale, Budapesten az A38. Előbbit pár hete egy rosszakaró szándékosan felgyújtotta – talán nem tetszett neki, hogy immár két éve ott rendezik a város legjobb koncertjeit. Szerencsére csak a fedélzeti bár égett le, a „gyomor” használható, és a törzsvendégek összefogásának köszönhetően tetemes összeg gyűlt össze a helyreállításra.

A zenekar neve a tamasek nyelvben csomópontot jelent, ami utal a zenekar tagjainak különböző országokból (Mali, Niger, Algéria és Franciaország) származására. A 2006-ban alakult csapat a világzenei színtér új üdvöskéjeként tűnt fel, a hagyományos tuareg ritmusokat olyan modern hatásokkal megspékelve, mint a rock, a blues vagy a folk. Zenéjük a tuareg kultúra ünneplése mellett felhívás a szolidaritásra, megértésre. Motívumkészletük tükrözi a nomád nép küzdelmeit és örömeit, akiknek a Szahara térségében politikai zavargásokkal, kitelepítésekkel kellett szembenézniük. A gyakran tamasek nyelven énekelt dalszövegeiken keresztül a tuaregek száműzetéssel, identitással kapcsolatos érzései kapnak hangot. A Tinariwen mellett ma már ők a sivatagi rock kettes számú világsztár csapata.

Az énekes-gitáros Ousmane Ag Mossa vezette formáció hipnotikus hangulatot teremt. Zenéjüket bonyolult, Jimi Hendrixet és a Led Zeppe-lint idéző gitárjáték, lüktető ritmusok és éteri dallamok jellemzik, amelyek a sivatag szélfútta tájaira repítik a hallgatót. Adagh című  2010-es debütáló albumuk óta a Tamikrest számos, a kritikusok által is elismert lemezt adott ki, köztük a Toumastin, a Chatma, a Kidal és a legújabb Tamotai címűt. Minden egyes lemezen újabb és újabb hangzásokkal kísérleteznek, feszegetve a műfajok határait.

Ujszó videó
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?