Az elhagyott pék esete

<p>Bemutatkozott a film előtt, megválaszolt néhány kérdést a Tiéd vagyok sajtótájékoztatóján, eltöltött pár napot Karlovy Varyban, és haza is repült Argentínába Nahuel Pérez Biscayart. Úgy gondolta, már így is megérte, hogy igent mondott David Lambert rendezői felkérésére.</p>

SZABÓ G. LÁSZLÓ

A szerep ugyanis, amelyet a belga–kanadai koprodukcióban játszik, eléggé rendhagyó. Meleg prosti, aki jó pénzért még az óceánt is átrepüli.

Lucas sem a bőrében, sem a hazájában nem érzi jól magát. A bőrében azért nem, mert bár közelebb van a harminchoz, mint a húszhoz, még mindig kiforratlan és lobbanékony, a hazájában pedig azért nem, mert nem tud mit kezdeni magával. Nincs munkája és elképzelése sem arról, hogyan tovább, mit kezdjen az életével. Unalmában csetel. Szexuális szolgáltatásait kínálja fel idősödő, magányos uraknak. Ennél biztosabb anyagi forrást nem is keres egyelőre. Így akad rá egy belga pékre, aki naivan, nagy reményekkel fogadja ágyába és segédjének a pékségébe.

Henry egy kisváros jó nevű és közkedvelt polgára, kenyerét szeretik a környékbeliek, jól jön neki a fiatal munkaerő. Ha betanul és megbecsüli a munkáját, át is veheti majd a pékség irányítását. Addig viszont össze kell, hogy melegedjenek, ami már csak azért sem könnyű, mert az argentin csávó semmit sem gondol komolyan. Sem a kapcsolatát Henryvel, sem a kenyérsütés fortélyainak elsajátítását. Ráadásul nem is érzi rokonszenvesnek a túlsúlyos péket. Választási lehetősége azonban nem nagyon van. A függő viszony egyértelmű. Ha otthagyja a férfit, utcára kerül, és előbb-utóbb kitoloncolják az országból. Argentínában pedig semmi jó nem várja.

A pékség boltjában azonban dolgozik egy fiatal nő. Férjét elveszítette, kisfiát egyedül neveli. Lucas szép lassan átpártol a másik oldalra.

David Lambert belga rendező második játékfilmje a Tiéd vagyok. Lambert latin és ókori római irodalom szakos bölcsészként színpadi művek szerzője lett, majd harmincévesen megírta első filmforgatókönyvét. Francia és belga filmesek munkatársa, amikor eldönti, hogy maga is rendezni fog. Már első filmjével (Falak mögött) eljutott Cannes-ba, és rögtön azután Karlovy Varyba is, friss alkotása pedig bekerült az idei fesztivál versenyprogramjába.

Hiteles figurák a Tiéd vagyok hősei. Henry és Lucas kapcsolatát ugyanolyan finoman árnyalja a rendező, mint Lucas és Audrey, a társ nélkül élő boltosnő viszonyát. Három különböző jellem, három magányos ember. Kamaradráma a javából, rengeteg feszültséggel, kérdőjellel.

„Nem egy konkrét eset inspirált a forgatókönyv megírásában – mondta David Lambert a film Karlovy Vary-i bemutatója után –, de tizenöt évesen én is szert tettem hasonló tapasztalatokra. Ősrégi mesterség a péké is, a prostituálté is, vizuálisan mindketten nagyon hatásos környezetben végzik a munkájukat, csak nem ugyanabban az időpontban kezdenek. A pék hajnalban, a prostituált inkább az esti órákban. De amíg az utóbbi teljes szabadságot élvez, addig a pék munkája összehasonlíthatatlanul kötöttebb. Különleges figurák, különleges történet. Ilyen filmeket akarok forgatni a jövőben is. Gus van Sant Otthonom, Idaho című alkotása volt rám nagy hatással jó pár évvel ezelőtt. Abban is az érdekelt, miért válik prostivá egy fiú, hol siklik ki az élete. A Tiéd vagyok nem teszi fel így a kérdést, de reményeim szerint sokakat megérint Lucas esete. A történet elején még egy arrogáns, elviselhetetlen fickónak látja őt a néző, később nagy jellembeli változáson megy át, és kiderül, hogy lelke is van, gyengéd is tud lenni, ha érzelmileg őszintén vonzódik valakihez.”

Lucas megformálója, Nahuel Pérez Biscayart jóval többet adott magából a szerephez, mint emennyi egy színésztől általában elvárható. A lelki azonosuláson kívül fizikailag is a maximumot nyújtotta.

„Mivel nem vagyok pornószínész, és nem szoktam meg az efféle jeleneteket, a rendezővel mindent pontosan megbeszéltünk, előkészítettünk. Most már elmondhatom: a figura komplett megfogalmazása sokkal nehezebb volt, mint az erotikus jelenetek ábrázolása. Jean-Michel Balthazarral, aki a péket alakítja, jól megértettük egymást. Voltak helyzetek, amelyekben kimondottan jól jött, hogy ő színpadi színész is, komoly tapasztalatokkal. Én nem egy esetben kicsit túlfűtötten és kaotikusan viselkedtem, ezért rontottam is párszor. Olyan voltam, mint a ketrecéből kiszabadult vad.”

Mindebből a néző természetesen semmit nem lát. Nahuel Pérez Biscayart végig árnyaltan játszik a filmben. Miután a film promóciójával kapcsolatos kötelező köröket lefutotta a fesztiválon, hazautazott Argentínába. De még ugyanazon a héten vissza is repült a fesztiválra. A záró gálán személyesen vette át a legjobb férfialakítás díját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?