Az anyatej felülmúlhatatlan

Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egyéves korig a táplálék túlnyomórészt anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A szoptatás időszaka a gyermek kétéves koráig, vagy annál tovább is tarthat.

Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egyéves korig a táplálék túlnyomórészt anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. A szoptatás időszaka a gyermek kétéves koráig, vagy annál tovább is tarthat. Sajnos, Szlovákiában a WHO ajánlásai csak csekély mértékben érvényesülnek. Noha 2000-ben a kórházat elhagyó kismamák 93,5 százaléka szoptatta gyermekét, a négy hónapos csecsemők csupán 44,5 százaléka, a hat hónaposaknak pedig csak 30 százaléka kapott anyatejet – annak ellenére, hogy az anyatejjel a baba a legjobb indítást kapja az életben. Nincs más olyan módja a csecsemőtáplálásnak, mely ennyire megbízhatóan segítené a gyermek egészségét, testi-lelki fejlődését. Tudatosítani kellene, hogy a szoptatott csecsemőknél kisebb arányban fordulnak elő légzési és emésztési betegségek, kevésbé hajlamosak az allergiákra, ekcémákra. Az anyatej élő anyag, amely összetételében és mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a gyermek igényéhez. A szoptatott gyermeknek féléves koráig sem más folyadékra, sem táplálékkiegészítésre nincs szüksége. Szomjoltásra a forrázott tiszta víz a legalkalmasabb. A tápszerekkel ellentétben az anyatej speciális védelmet nyújt a gyermek környezetében megjelenő kórokozókkal szemben, és soha nem vált ki allergiás reakciót. A gyermek fejletlen immunrendszere kétéves korig az anyatejben levő védőanyagok támogatására szorul. Az anyatejben megtalálható életfontosságú vitaminok és nyomelemek pedig jól hasznosulnak a baba szervezetében. A csak szoptatott csecsemők között szinte soha nem találni vérszegényt, ritkábbak és gyorsabb lefolyásúak a felső légúti és az emésztőrendszert érintő fertőző betegségek. A szoptatás hosszú távú előnyökkel is jár: csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az inzulinfüggő cukorbetegség, a fogfejlődési rendellenességek, egyes beszédhibák és az elhízás kialakulásának esélyét.

MINDIG FRISS

Az anya számára is előnyös, ha szoptatja gyermekét. Mert kényelmes, egyszerű, nem igényel eszközöket. Az anyatej mindig rendelkezésre áll, megfelelő hőmérsékletű és steril. És nem árt tudatosítani: azok az anyák, akik tartósan szoptatnak, fokozottabb védelmet élveznek vérszegénység, mellrák, petefészekrák és csontritkulás ellen – magyarázza Dr. Kovács László professzor, a pozsonyi II. Egyetemi Gyermekklinika vezetője, majd a szoptatás lélektani előnyeit emeli ki. Mert a szoptatás az anyának és a gyermeknek olyan élményt nyújt, amely az üvegből való táplálás során nehezen jöhet létre. Sajnos ennek ellenére viszonylag kevés az olyan anya és gyermek, akik zavartalanul vagy kellő támogatás mellett élik át a szoptatás időszakát. Még ritkább az, hogy a teljes elválasztás csak akkor következik be, amikor a gyermek már maga is kinőtte szopás iránti igényét.

– Tudjuk – hangsúlyozza a klinikaigazgató –, hogy az asszonyok 98 százaléka képes lenne akár évekig is szoptatni, de ehhez a saját szándéka és önbizalma mellett gyakran szakszerű segítségre is szükség van.

CSECSEMŐTÁPSZEREK

Természetesen az utóbbi évtizedek hatékony, a szoptatást joggal támogató világméretű egészségügyi programjai ellenére is a csecsemők egy része különböző okokból az élet első félévében nem anyatejet, hanem mesterséges táplálást, csecsemőtápszert kap. E készítmények többsége ma már nagymértékben megközelíti az anyatej összetételét, nem azonos értékű azonban vele. Bár a tápszerek alapanyaga általában tehéntej, anyatej hiányában mégsem maga a tehéntej, hanem az életkornak megfelelő anyatej-helyettesítő, az ún. „első tápszer” jelenti a választandó táplálási megoldást – figyelmeztet Dr. Mária Krajčírová gyermek-gasztroente-rológus szakorvos. A hat hónapos kor után az addig szoptatott csecsemő, illetve az első hetektől kezdve mindjárt tápszerrel etetett csecsemő esetében is választás elé kerül a szülő: melyik a legmegfelelőbb tejpor? – A tehéntejjel történő csecsemőtáplálási módszert a mai korszerű dietetikai és kórélettani ismeretek fényében nem javasolhatjuk. Helyette világszerte elérhetővé váltak az ún. „elválasztási” („follow-on milk”) tápszerek, melyek átmenetet jelentenek a szoptatás (a korai, első tápszeres táplálás) és a szilárd ételek bevezetése között. A 4-9 hónapos kor között adható „második” tápszert az ennél idősebb korúak számára kifejlesztett „harmadik” tápszer, népszerű nevén „juniortej” követheti. Egyes országokban e tápszerek adását 12-15 hónapos korig ajánlják, Szlovákiában a Gyermekorvosok Társasága 3 éves korig javasolja használatukat. Bár a hazai gyógyszertárakban egyre bővül a választék, a hazai gyermekgyógyászok és gyermekszakorvosok három gyártó termékeit ajánlják: a Nestlé, a Nutricia és a Heinz tápszercsaládot.

SEM TEHÉN-, SEM KECSKETEJ

Az anyatej 1,05 g/100 ml fehérjetartalmával szemben a tehéntejé háromszoros, 3,3g/100 ml. A magas fehérjetartalom a még éretlen működésű csecsemőkori vese számára fokozott megterhelést jelent. Az „elválasztási tápszerek” a tehéntejhez képest alacsonyabb, 1,8-2,2g/100 ml mennyiségben tartalmaznak fehérjét.

JÓ TUDNI

§ Az újszülöttek és fiatal csecsemők ellátásával foglalkozó gyermekorvosok, házi- és családorvosok elsődleges feladata az anyatejes táplálás, a szoptatás előnyeinek hangsúlyozása, és e táplálási forma ajánlása az élet első hat hónapjában.

§ Az anyatejes táplálás helyett indokolt esetben a megfelelően adaptált csecsemőtápszer adása ajánlott. Tehéntej és tehéntejhígítás, netán kecsketej sem kiegészítő, sem elválasztási tápszerként nem alkalmas a csecsemők táplálására nemcsak az első életévben, hanem a hazai gyermekorvosok ajánlása szerint (több nemzetközi gyermekgyógyászati szervezettel egyezően) egészen hároméves korig.

Az mindenki számára ismert volt, hogy az anyatej csodálatos, semmihez sem fogható táplálék a csecsemőknek. Van azonban egy olyan, nemrég felfedezett tulajdonsága is, amely méltán keltett közfeltűnést orvosi körökben. Kiderült ugyanis, hogy az anyatej nem csupán a gyermekek számára lehet pótolhatatlan egészségmegőrző forrás. Az már rég tudott tény volt, hogy az anyai szervezet által a gyermek számára termelt táplálék a csecsemőknek kiváló védelmet nyújt számos fertőző betegség ellen, és meggátolja néhány rákfajta kialakulását is. Catharina Svanborg svéd doktornő azonban azt is felfedezte, hogy az anyatej laboratóriumi körülmények között elpusztítja a daganatos sejteket. A svéd orvosnő hétéves kísérletezés után állítja: az anyatej az összes általa tesztelt daganatos szövetmintában eredményesen pusztította el a kóros sejtburjánzást. Svanborg doktornő egyébként lassan egy éve igyekszik bizonyítani igazát kollégáinak, és kéri a kutatók segítségét eredményei visszaigazolásában. (Forrás: www.iParenting.com)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?