Átvette a stafétabotot

Pár hete Mizser Attila váltotta Szalay Zoltánt, lapunk új főszerkesztőjét az Irodalmi Szemle főnöki székében, amely szék persze csupán virtuális, hiszen ma már mindegy, hol ül fizikai valójá-ban az illető, akinek a térdén a laptop elhelyezkedik. Az új főszerkesztő szülővárosában, Füleken ül.

Pár hete Mizser Attila váltotta Szalay Zoltánt, lapunk új főszerkesztőjét az Irodalmi Szemle főnöki székében, amely szék persze csupán virtuális, hiszen ma már mindegy, hol ül fizikai valójá-ban az illető, akinek a térdén a laptop elhelyezkedik. Az új főszerkesztő szülővárosában, Füleken ül. Nemrég még a salgótarjáni székhelyű Palóc-föld élén tevékenykedett.

A Palócföld főszerkesztőjeként mennyire figyelte az Irodalmi Szemlét az utóbbi években, és mi az, amin a közeljövőben változtatni szándékozik?

Figyelemmel kísértem a Szemle körüli, néhány évvel ezelőtti átalakulást. A Pozsonyi Magyar Intézetben egy alkalommal vendégei is voltunk a folyóiratnak, költőként pedig negyedéven át szerzője voltam a lap Zsemle című online rovatának. A Szalay Zoltán által vezetett folyóirat erénye volt, hogy a fiatalok érdeklődését is fel tudta kelteni a lap iránt, ez szerintem hiányzott a Szemle korábbi időszakaiból. Ezt az irányt mindenféleképp szeretném tartani, ugyanakkor számomra a lap kanonikus pozíciója is prioritás. Most az évfolyam felénél tartunk, a következő év januárjától beszélhetünk átgondoltabb változásokról.

Nagy múltú lapról van szó, amelynek több korszaka volt az elmúlt évtizedekben. Melyik periódust tartja a leghaladóbbnak?

A kilencvenes évekre, a Grendel- és a Tőzsér-korszakra emlékszem, amely fiatal költőként meghatározó élményt jelentett. Ebben az időszakban jelentkezett a Kalligram is. Igen, az egy izgalmas korszaka volt térségünk irodalmának.

Hogyan lehet versenyképes egy nyomtatott folyóirat az internet korában?

Közép-Európában vagyunk, magyar nyelvterületen, ez már önmagában meghatározó, itt meglehetősen nagy hagyománnyal bírt, bír a nyomtatott folyóirat-kultúra. Még él az a generáció is, amely ezt nemcsak egzotikumnak tekinti, mind az írók, mind az olvasók körében. Úgy tíz éven belül bizonyára ezt a kérdést újra kell majd gondolni, attól függően, hogy az erőterek, olvasói szokások változása milyen lendületet vesz.

Lesznek-e olyan új szerzők az Irodalmi Szemlében, akiket ön fedezett fel a Palócföldnél töltött időszakban?

Már vannak is, de ez természetes, és hál’ Istennek, ezek a szerzők nemcsak a Palócföld, illetve az Irodalmi Szemle szerzői, hanem több más jegyzett folyóiraté is. De ez egy folyamat, így remélhetőleg lesznek olyan fiatal alkotók, akik a Szemlében kezdik el majd a karrierjüket, pályájukat.

Milyen tematikus blokkok várhatóak idén, és milyen szempontok szerint választotta ki a témákat?

Egy megkezdett évfolyamban, „félidőben” vettem át a lapot, meghatározott költségvetésnél, és bizonyos keretek így már eleve adottak voltak. Ezek mentén kell és lehet gondolkodni, tehát a tematikus számok havi bontásban idén mindenféleképp jelentkeznek, és ezek az Idegenség, a Régió, a Forradalom, és a beszédes Változás munkacímmel bírnak. A változtatás jogát természetesen a szerkesztőség fenntartja. S hogy milyen kényszerű cserék, stratégiai váltások lesznek, azt majd a jövő dönti el.

Hogy néz ki a lap finanszírozása, mennyire tervezhetnek előre ebből a szempontból?

A lap fenntartása pályázati támogatásból történik, és egy meglévő, az elődöm által kialakított keretből gazdálkodunk júliustól az év végéig. A Szemle, más folyóiratokhoz hasonlóan, legfeljebb egy évre (a pályázati időszak idejére) tud előre gondolkodni.

Milyen más területekkel kíván foglalkozni a lap az irodalom mellett?

A képzőművészet, a színház, a film és természetesen a társadalomtudományok, tematikától függően, változó hangsúllyal lesznek jelen, szerepelnek a lapban.

Elődje a szó szoros értelmében is megmozgatta a szerkesztőséget, sok lapbemutatót tartott különböző helyszíneken. Folytatni kívánja ezt a hagyományt? Fontosnak tartja a közvetlen kapcsolatot az olvasókkal?

Igen, de ez természetes. Emellett kiemelten fontosnak tartom a szlovákiai magyar tudományos fórumokkal, az egyetemi tanszékekkel, az akadémiai kutatócsoportokkal való kapcsolattartást is. Füleken élek, látom azt is, mennyire fontos, hogy a Szemle Szlovákia vidéki, elsősorban magyarlakta településein is jelen tudjon lenni, mind a terjesztés, mind a közönségtalálkozók szempontjából. A közösségi háló tapasztalatai, visszajelzései is dominánsak a lap orientációjában. A szerkesztőségben a korábbi tagok mellett három új név szerepel, Polgár Anikó az egyetemekkel való kapcsolattartás, kommunikáció okán lett a szerkesztőbizottság tagja, Nagy Hajnal Csilla az online felületen és a fiatal generáció megszólításában kapott az eddiginél hangsúlyosabb szerepet, Nagy Csilla pedig a magyarországi szerzők eléréséért és az ottani jelenlétért vállal felelősséget. Jövőre mindenféleképp szeretném, ha Magyarországon is országos terjesztésben tudna a lap megjelenni, remélem, még nem késtünk el vele, hisz a Szeme lassan a hatvanadik évfolyamába lép.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?