Antológiák sűrűjében: kik válogatnak és kiknek

Negyvenedszer jelentette meg az idei könyvhétre a Magvető a Szép versek című antológiát. Ebbe a versgyűjteménybe a már bevált kiadói elv szerint olyan költemények kerülnek, melyeket az elmúlt éven ismerhettek meg a versbarátok.

Negyvenedszer jelentette meg az idei könyvhétre a Magvető a Szép versek című antológiát. Ebbe a versgyűjteménybe a már bevált kiadói elv szerint olyan költemények kerülnek, melyeket az elmúlt éven ismerhettek meg a versbarátok. Legalábbis ez a látható, kézzel fogható hagyomány, erre lehet következtetni az évről évre megvásárolható könyv alapján, s erre utal Szép versek 1963– 2003 című rövid utószavában Dávid Anna is, amikor a kötetbe való felvétel kritériumaként az előző év nyomtatásban megjelent költői termését jelöli meg. Ebből válogatnak a közelebbről meg nem nevezett – szerkesztők, az ideiben 70 költőt felvonultatva. Ugyanez az utószó közli, melyik évben hány példányszámban jelent meg a Szép versek (a csúcsot eszerint az 1984. évi jelentette, 86 ezer példány, szemben az idei 3 ezerrel).

Évről évre tartozik az antológiához egy költőlista is: ebből tudni, ki mindenkit s mely évben tartottak az összeállítók szerepeltetésre érdemesnek. A szlovákiai (születésű, lakhelyű stb.) magyar költők közül az idei Szép versek Tőzsér Árpád tizenkét részes versfüzérét közli, Tőzsér egyébként nyolcadik éve szerepel rendszeresen az antológiában, gondolom, nem csak az én legnagyobb megelégedésemre. Rajta kívül csak ketten: Varga Imre öt alkalommal (legutóbb tíz évvel ezelőtt), Keszeli Ferenc kétszer (legutóbb 1990-ben). Kérdés: lehetséges volna-e, vagy legalább elképzelhető-e olyan optimálisnak tekinthető középút, mely valahol az elitkánon kizárólagossága és kirekesztő sutasága meg a 77 legjobb zabosi költők nevetségessége között vezetne, s rajta az olvasó, az elit, a mezei (erdei, lápi, iskolás és iskolázatlan stb.) abban a tudatban járna-kelne, hogy a leginkább képzettek az egyezményesen legjobbakat kínálják s kívánják neki. Se többet, se kevesebbet. Máskülönben kánon alatt nem mértéket, mércét, mintát és mintaképet ért majd az olvasó. S persze, ez volna a kisebbik baj. De közben esetleg elmegy a kedve a versolvasástól is, hiszen már rég nem arról hall és olvas, hogy mitől vers a vers, azaz hogy mit is értsen vers alatt. Egyáltalán: mit jelent ma az, hogy „szép versek”?

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?