„Annyi mindent nem szerettem még”

Somló Tamás a magyar könnyűzenei élet szinte minden jelentős személyi-ségével dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre.

Somló Tamás a magyar könnyűzenei élet szinte minden jelentős személyi-ségével dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre. A zenész-kollégák mellett történészek, sőt a cirkusz világának képviselői is emlékeznek rá.

Presser Gábor, az LGT vezetője zenésztársára emlékezve arról beszélt, hogy Somló Tamás nagyszerű egyénisége, énekhangja és éneklési stílusa egészen egyedülálló volt. Mint kifejtette, Somló színpadi jelenléte nagy húzóerőt jelentett a zenekar számára és zenészi képességeit mutatta az is, hogy amikor Frenreisz Károly helyett belépett az LGT-be, néhány hét alatt megtanult basszusgitározni. „Nem ismerek olyan embert, aki Tamásra haragudott volna. Életét úgy fejezte be, ahogyan élt: utolsó fellépésére, amely talán egy hónappal ezelőtt lehetett, már nagyon nehezen tudott csak elmenni, de nem mondta le, mert Pécsett egy jótékonysági koncerten játszott beteg gyerekeknek” – mondta Presser Gábor.

Bornai Tibor zenész, dalszerző, a KFT zenekar egyik alapítója a kilencvenes évek közepétől dolgozott együtt Somló Tamással, aki szerinte az egykori, öt évtizeddel ezelőtti nagy beatgeneráció életérzését, levegőjét képviselte az elmúlt években is. „A nálam nyolc-tíz évvel idősebbek a nagy beatgenerációhoz tartoznak. Ennek legfontosabb emberei közé tartozott Somló Tamás, miatta is döntöttem úgy annak idején, hogy magam is színpadra szeretnék állni. Ő az idők során olyan maradt, amilyen a beatgeneráció indulásakor volt, az atombékejelvénnyel és a virágszimbólummal. Azért imádtam a közelében lenni, mert sugározta magából a hippikorszak levegőjét, zenéjéből, beszédéből, az élethez való hozzáállásából egyaránt áradt a szabadság. Sohasem mernék olyan magasan és szabadon repülni, mint ahogyan ő csinálta” – fogalmazott Bornai.

Elmondta, hogy amikor együtt dolgoztak, mindig úgy érezte, a nála néhány évvel idősebb Somló Tamás vigyáz rá, gondoskodik róla, gondol rá. „Nem egyenrangú félként éltem meg ezeket a munkákat, hanem úgy, mintha a bátyám lett volna. Mindig hívott vendégnek, amikor koncertezett, legutóbb áprilisban telefonált egy júniusi fellépés miatt. Az Urániában lett volna, de sajnos az már elmaradt”.

Csatári Bence történész szerint Somló Tamás évtizedekig a magyar rockzenei élmezőny megkerülhetetlen tagja volt, jelentősége átível az egymást követő zenészgenerációkon. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága tudományos munkatársa hozzáfűzte, hogy Somló Tamás sok pályatársával ellentétben rendkívül képzett zenész volt, kisgyermekkorától kezdve több hangszeren játszott. Csatári Bence kiemelte: az Omega és az LGT mellett Somló Tamás jelentőset alkotott az Atlas, a Non-Stop és a Kex tagjaként is, utóbbi a korszak egyetlen „alternatív”, underground együttese volt, amelynek örökségét a Hobo Blues Band vitte tovább.

A Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban emlékhelyet alakítottak ki, ahol az előadások szüneteiben emlékezhetnek a gyászolók Somló Tamásra. A közlemény felidézi, hogy Somló Tamás soha nem szakadt el a cirkusztól, számos cirkuszi rendezvény házigazdájaként is szerepelt.

A fiatal zenészek is tisztelegnek Somló emléke előtt. Az Akkezdet Phiai rapcsapat lecserélte coverfotóját a Facebookon, a Mary Popkids pedig egy korábbi közös képükkel emlékezett arra, amikor Somló Tamás fellépett a zenekarral két éve a Volt fesztiválon. A 30Y a Ha a csend beszélni tudna 2007-es Sziget-koncert felvételét tette fel a legnagyobb közösségi oldalra. „A magyar zenei élet egyik legnagyobb élő ikonja ment el. Nyugodj békében!” – írták közösségi profiljukra a Hősök zenekar tagjai. (MTI, index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?