Hova menjünk, ha kitör a harmadik világháború?

Légi támadás

Senki sem akar újabb világháborút, sőt semmilyen háborúra nem vágyott soha senki, ennek ellenére a civilizáció történetében – ha jól összeszámoljuk – szinte csak pár olyan nap van, amikor béke volt az egész világon. Jelenleg az országhatáron kívül, de hozzá nagyon közel, a szomszédos Ukrajnában – és persze máshol is, de ez van legközelebb – forró a helyzet, és ezért minden felelősségteljes családapa nem géppisztolyt keres, hanem biztonságos helyet.

Sajnos a világ már nem biztonságos. Az emberiség körülbelül 13 ezer nukleáris robbanófejből álló globális készlettel rendelkezik, és mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy egy nukleáris háború katasztrofális következményekkel járna. A halál tarolna mindenhol, és Európa közepe, ahol Szlovákia is található, nem lenne éppen ideális hely a túlélésre, ha az országok elkezdenének rakétákkal lövöldözni egymásra. 

A Risk Analysis című folyóiratban megjelent tanulmány több olyan szigetországot is bemutatott, amelyek képesek lennének átvészleni egy háborút, akár egy nukleáris apokalipszist is, ahol egy világméretű konfliktus esetén is elegendő élelmiszert tudnának termelni, távol lennének a nukleáris felhőtől, és a lakosok nagy eséllyel túlélnék a háborút, miközben nem csak egy bunkerben kellene kuporogniuk. 

Felmerül a nagy kérdés:  vajon melyik országba érdemes repülőjegyet váltani?

Indonézia, Fülöp-szigetek és Mauritius

A nukleáris háborút legjobban átvészelő országok listájának a végén a Fülöp-szigetek, Mauritius és Indonézia szerepel. Ezt a három helyet a túlélés arany szentháromságának is szokták nevezni. Ezeknek az országoknak nemcsak arra van nagy esélyük, hogy kimaradjanak a világkonfliktusból, hanem annak is nagy a valószínűsége, hogy egyetlen nukleáris felhő sem éri el őket. A tanulmány szerint az itt élő nemzetek képesek lennének elegendő élelmiszert termelni egy nukleáris háború esetén, ami nemcsak a helyi lakosoknak, hanem a turistáknak is elég lenne. 

Salamon-szigetek és Vanuatu

Ezekről a szigetekről vélhetően csak az olvasottabb és a földrajzban jártas emberek hallottak, ami órisái előny, hiszen a háborút kirobbantó és támogató politikusok rendszerint nem túl intelligensek, illetve nem az értelmiséget képviselik. Ha Óceániát tekintjük, szinte biztosra vehető, hogy az olyan kis szigetországok lakói, mint a Salamon-szigetek és Vanuatu, biztosan túlélnének egy világháborút. Ez nagyrészt a trópusi fekvésüknek és a bőséges élelmiszer-termelésüknek, valamint a kiváló önellátó képességüknek köszönhető.

Izland

Aki nem vágyik a trópusokra, annak Izlandon van esélye a túlélésre. Izland az egyetlen ország az északi féltekén, amely bekerült a fentebb említett tanulmányba, egyben az egyik legbiztonságosabb terület is egy nukleáris háború esetén. Ez nagyrészt távoli fekvésének köszönhető. Kis gazdasága azonban valószínűleg megsínylené, hogy csökkenne vagy megszűnne az áruimport, illetve ha tönkremenne az infrastruktúra. Ezek azonban nem létfontosságú dolgok.

Új-Zéland

Modern, fejlett és nagy ország, a nukleáris célpontoktól távol esik, nem rendelkezik atomfegyverekkel, aminek köszönhetően szuper biztonságos helynek minősül. Ráadásul Új-Zélandot az óceán is megvédi a szélsőséges hőmérsékletektől, valamint más országok esetleges támadásaitól.

(pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?