Művészeti kalauz

kp

Tárlatvezetésekkel, előadásokkal, alkotóműhelyekkel, koncertekkel és színházi előadásokkal várják a múzeumok és a galériák a látogatókat országszerte: több mint 130 intézmény kapcsolódik be szombaton a Múzeumok és galériák éjszakájába.

A múzeumok nemzetközi napját 1978 óta tartják május 18-án. Ebből az apropóból nemzetközi kezdeményezés nőtte ki magát, amelybe Szlovákia huszadik alkalommal kapcsolódik be idén, és amelyre az elmúlt években regionális intézményeink is ráhangolódtak. A múzeumok és galériák többsége már délután megnyitja kapuit, és van, ahol az egész nap folyamán várják majd a látogatókat. Itt most a magyarlakta városok kínálata következik, a teljesség igénye nélkül. 

ÉRSEKÚJVÁR 

A Zmeták Ernő Művészeti Galéria 15 órától várja a látogatókat. Daniela Čarná kurátorral és galériapedagógussal megpróbálhatunk grafikát készíteni szoborról, az este folyamán pedig több, magyar és szlovák nyelven tartott tárlatvezetés is várja a látogatókat. Este 19.30-tól a Magunk módjára üvölteni című dokumentumfilmet nézhetik meg az érdeklődők, amelyet az avantgárd művészet nagy alakja, az érsekújvári születésű Kassák Lajos élete inspirált. A Thain János Múzeum is izgalmas programokkal készül. A látogatók meghallgathatnak egy korabeli fegyverekről szóló előadást, íjászkodhatnak, készíthetnek korabeli babákat, de lesz alkotóműhely és interaktív játék is. 

FÜLEK 

Füleken a program központi témája Egyiptom lesz, a látogatókat három új kiállítás és több érdekesség várja. Az esti program 17.30-kor kezdődik a Szlovákiai régészek Egyiptomban című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeumának galériájában. A tárlat a kutatók munkáját mutatja be az afrikai országban, ahol jelenleg is zajlanak feltárások szlovákiai régészek közreműködésével. A helytörténet kedvelőit 19 és 22 óra között a Füleki zománcgyár – Kakaspörkölt című dokumentumfilm ismétlődő vetítése várja a városi múzeumban. 

A program a füleki vár területén is folytatódik, ahol a vállalkozó szellemű gyermekeket a várba való belépés előtt óránként ismétlődő pókvadászat várja 18.45-től a légvédelmi óvóhelyen. 19 órától két kiállítást nyitnak meg a várban. A prágai Cseh Egyiptológiai Intézet Tutanhamon sírjának felfedezése című kiállítása, amely az alsó vár kazamatájában kap helyet, a híres ókori egyiptomi fáraó – Howard Carter régész által 100 évvel ezelőtt felfedezett – sírkamrájának rekonstrukcióját is bemutatja majd. A Bebek-bástya ötödik emeletén lesz látható a második tárlat Egyiptom – a Nílus ajándéka címmel, amely a világutazó Hertlík Ján magángyűjteményéből származó legszebb és legismertebb egyiptomi műtárgyak másolatait szemlélteti. Az est folyamán Barbora Jánosková ősi egyiptomi melódiákat szólaltat meg hárfán, de felcsendülnek majd afrikai és kubai dallamok is. Ezekre a műsorokra jegyet kell váltani, míg az estét ingyenes mozi zárja az alsó várudvaron: 22 órától a Fehér lovon fekete című filmet vetítik. 

GALÁNTA 

A Galántai Honismereti Múzeum ezúttal a Városi Művelődési Központtal együttműködve szervezi a programokat a város három pontján. A MinDENT a fogakról című tárlat egy 20. század második feléből származó fogászati rendelő berendezését mutatja be, melynek egy része Dr. Molcsányi Gyula, az első galántai fogorvos hagyatékából származik. A tárlatnyitót 17 órakor tartják a Galántai Honismereti Múzeum épületében. A reneszánsz kastély már 13 órától várja a látogatókat, ahol Mária-ikonok címmel egy szlovák nyelvű előadást is meghallgathatnak az érdeklődők. A neogótikus kastély északi szárnyában 20 órakor kezdődik Karmen Ferenciová koncertje, a déli toronyban 18, 19, 20 és 21 órai indulással tartanak tárlatvezetést. 

IPOLYSÁG 

A Honti Múzeumban 13.30-kor kezdődnek a programok. Semmiképpen sem hagyjuk ki az interaktív meseelőadásokat: 14.30-kor magyar mese hangzik el szlovákul Korina Vinczeoával, 15.35-kor roma mese magyarul Babindák Istvánnal, 17.15- kor zsidó mese magyarul Borbás Gergővel, 18.15-kor pedig szlovák mese magyarul N. Tóth Anikóval. Lesznek népi játékok, kézi körhinta és makettezés, hintóhúzó erőpróba és szókereső játékok is. 

KASSA 

Interaktív kiállítások, koncertek, műhelymunkák, sőt kulináris élmények is várják az érdeklődőket Kassán, ahol 19 múzeum és galéria kapcsolódik be az eseménybe, az intézmények pedig 17 órakor nyitnak. Mielőtt nekivágunk az éjszakának, érdemes végigböngészni a teljes kínálatot a Visit Košice weboldalán, ahol egy digitális térképpel is segítik a látogatók tájékozódását. 

A látogatók a Kelet-szlovákiai Galéria összes, azaz négy aktuális tárlatát tekinthetik meg, és a szervezők megnyitják a galéria könyvtárát is, ahol a legértékesebb köteteteket nézhetjük majd meg. A galéria udvarán olyan borokat kóstolhatunk, amelyeket Kassa története inspirált. És lesz bábszínházi előadás, koncert, műhelyfoglalkozás és egy tárlat is, amely a galériában látható restaurált művek történetéről mesél a gyerkőcöknek. Színházi előadást a felnőttek számára is tartanak: a Kassai Nemzeti Színház balett-társulatának előadását a galéria alsó szintjén, 21 órakor nézhetjük meg. 

A Kelet-szlovákiai Múzeum programját egy Miro Žbirka-emlékkoncert nyitja, amely az intézmény aktuálisan legnépszerűbb kiállításához fűződik, mely a legendás zeneszerző-előadó zenei karrierjébe és személyes életébe nyújt bepillantást. A Miro Žbirka – Évek és napok (Roky a dni) című kiállítás Prágában és Pozsonyban is nagy sikert aratott, aki még nem látta Kassán, annak érdemes időt szánnia rá most, hiszen a múzeum történelmi épületében már csak június 16-ig tart nyitva. 

Gazdag kísérőprogrammal készül a Szlovák Technikai Múzeum is, míg a Löffler Béla Múzeumban gitárkoncerttel nyitnak, majd gyerekszínházi előadással és musicalkoncerttel készülnek a szervezők. Az aktuális tárlatok természetesen mindkét helyszínen megtekinthetők, illetve speciális tárlatvezetést is tartanak, csakúgy, mint a Márai Sándor-emlékkiállításon is, ahol 17.30, 19.30 és 21.30-as kezdettel szlovák, 18.30, 20.30 és 22.30-as kezdettel pedig magyar nyelven tartanak tárlatvezetést. 

KOMÁROM 

A Duna Menti Múzeum is számos érdekességgel várja a látogatókat: a kézműves alkotóműhelyek és tárlatvezetések mellett a múzeum dolgozói bemutatják a legfrissebb tudományos eredményeiket, a látogatók római korból származó leleteket tekinthetnek meg. Az utóbbival a Zichy-palotában várják az érdeklődőket. 

LÉVA 

A Lévai Barsi Múzeum 14 órától várja vendégeit, akik egy etnográfus munkájába is bepillanthatnak, illetve azt is megtudhatják, hogy a múzeum dolgozói hogyan tartják karban a műtárgyakat. A szervezők egy éjjeli várlátogatásra is hívják a látogatókat. 

LOSONC 

A Nógrádi Múzeum és Galéria egy új állandó kiállítást nyit szombaton, mégpedig A múlt kincsei címmel. A látogatók megtekinthetik a somoskői vár megmentéséért folytatott hét évtizednyi munkát bemutató tárlatot is. A gyerekprogramok mellett egy történelmi előadást is hallhatunk a vár 1575-ös elfoglalásáról. 

NYITRA 

A Nyitrai Galéria, a Nyitra Menti Múzeum és a nyitrai vár is különleges programokkal készül. A galériában négy kortárs művészeti kiállítást tekinthetünk meg, 13.30-tól és 15 órától tárlatvezetéseket is tartanak. A Nyitra Menti Múzeumban bepillanthatunk a szecessziós divatba, és kipróbálhatjuk a restaurátori munkát, illetve a múzeum portrégyűjteményével is megismerkedhetünk. 

POZSONY 

A pozsonyi régió kulturális intézményeit idén is a Szlovák Nemzeti Múzeum fogta össze. Az együttműködésnek köszönhetően a látogatóknak csupán egyetlen, öt euróba kerülő jegyet kell váltaniuk az első helyszínen, amelyet elég majd felmutatni az összes többi galériában és múzeumban. Szám szerint több mint 40 múzeum és galéria várja a pozsonyiakat és a fővárosba látogatókat, érdemes tehát beszereznünk a programfüzetet, vagy letölteni mobiltelefonunkra az esemény kedvéért létrehozott, a pozsonyi régió kínálatára vonatkozó applikációt. További érdekesség, hogy a belvárosban történelmi járművekkel utazhatunk az egyes helyszínek között, melyeket, ha már rendelkezünk belépőjeggyel, teljesen ingyen vehetünk igénybe. 

A Szlovák Nemzeti Galéria az egész nap folyamán várja a látogatókat. Lesz kreatív műhely, rendelhetünk személyre szabott verset, multimediális installációkat tekinthetünk meg és a galéria hosszadalmas felújítását megörökítő Pozor, padá SNG! című dokumentumfilmet is megnézhetjük. 

Pozsony Város Galériája mindkét helyszínén, a Pálffy-palotában és a Mirbach-palotában is 15 órától várja a látogatókat. Az utóbbiban egy szobrászműterem is nyílik majd, ahol belekóstolhatunk abba, hogyan készülnek a köztéri alkotások. Ráadásul nemcsak a használt anyagok tulajdonságait – súlyát, felületét – vehetjük szemügyre, hanem létrehozhatjuk saját építészeti alkotásunkat is és kipróbálhatunk egy, a kortárs művészeket segítő digitális munkaállomást is. 

Pozsony Város Múzeuma izgalmas programmal készül: egy különleges tárlatvezetés kedvéért az intézménynek helyet adó Óvárosházában és Apponyi-palotában egy órára lekapcsolják a villanyokat. Érdemes zseblámpát vinnünk magunkkal, hogy a sötétben rávilágíthassunk a történelmi-művészeti különlegességekre. Az eseményre szükséges előzetesen regisztrálni. 

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában az aktuális tárlatokat tekinthetjük meg, köztük a legfrissebb, tegnap nyílt kiállítást is, mely idősebb Andrássy Gyula életét mutatja be. A gróf az európai politikatörténet kiemelkedő alakja volt: részt vett az 1848-as szabadságharcban, majd Magyarország miniszterelnöke lett, ő mozdította elő az osztrák–magyar kiegyezést, 1867-ben végül Budán magyar királyi párrá koronázta I. Ferenc József osztrák császárt és Erzsébet császárnét. A kiállítás eredeti dokumentumokon és műtárgyakon keresztül mutatja be Andrássy pályáját és magánéletét. 

RIMASZOMBAT 

A Gömör-Kishonti Múzeum programja Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné alakja körül összpontosul. A Sisi: Ruhákkal mesélt történet című kiállítás a múzeumok éjszakája alkalmából nyílik, amely az osztrák császárné ruháinak másolatait voultatja fel, melyeket Czédly Mónika gödöllői varrónő készített el. A kiállítás központi darabja annak a ruhának a másolata lesz, amelyet a császárné 170 évvel ezelőtt, Ferenc Józseffel kötött esküvőjén viselt. A múzeum ezenkívül több érdekességgel is készül: lesz bábszínház, barokk zene és barokk tánctanítás, hangszerkészítő műhely, illetve az állandó kiállításokhoz kötött éjjeli tárlatvezetés, mikor sötétben viszik végig a látogatókat a termeken. 

ROZSNYÓ 

A rozsnyói Bányászati Múzeum galériájában a regionális alkotók képzőművészeti munkáit felvonultató állandó kiállítást tekinthetjük meg, de ízelítőt kaphatunk az olajfestés technikájának rejtelmeibe is Marta Vajdová festőművész jóvoltából, illetve Cseresznyés Szandra képzőművész is tart műhelymunkát. A Sentinel Élményközpontban 17 és 19 órai kezdettel egy egykori bányász kalauzolja végig a látogatókat a bányászati kiállításon, miközben az érdeklődők kipróbálhatják, hogyan működnek a bányászati mérőműszerek, a rendezvény ideje alatt pedig bányavonat közlekedik a területen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?