A V4-ek élelmiszertermelőinek is van mondanivalója Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban. Elutasítják az illegális gabonaimportot

élelmiszeripar

Az EU több tagállamának gazdái hónapok óta elégedetlenségüknek adnak hangot a túlzott bürokrácia, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, az olcsóbb külföldi termékek behozatala és az uniós környezetvédelmi intézkedések miatt. A gazdák nem tartják megfelelőnek az uniónak az agrárágazat támogatására hozott jelenlegi intézkedéseit, és bírálják a rendszerszintű, az egész EU-ra kiterjedő megoldás hiányát. Ez alól Szlovákia és a szomszédos országok sem kivételek.

Április 23-án az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnával folytatott kereskedelem liberalizálását célzó ideiglenes intézkedések meghosszabbítását, és ezzel egyidejűleg az uniós mezőgazdasági termelők védelmét szolgáló intézkedéseket. A törvényhozók így támogatták az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali vámok és kvóták felfüggesztésének további egy évvel, 2025. június 5-ig történő meghosszabbítását. Az Európai Bizottság (EB) által az Ukrajnából származó agráráru termékekre vonatkozó mennyiségi korlátozások bevezetése nem old meg semmit, mert a 2022-es és 2023-as évet veszi alapul, nem pedig a 2021-es és 2022-es évet – mondta Richard Takáč mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a lépéssel kapcsolatban.

Az új rendelet értelmében az Európai Bizottság gyorsan cselekedhet, és bármilyen általa szükségesnek ítélt intézkedést elrendelhet, ha az Ukrajnából érkező import miatt jelentős zavarok lépnek fel az uniós piacon vagy egy vagy több uniós tagállam piacán. Az uniós mezőgazdasági termelők védelmét szolgáló megerősített védőintézkedések részeként a bizottság a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek – baromfi, tojás, cukor, zab, dara, kukorica és méz – esetében vészféket léptethet életbe.

Az EU mezőgazdaságának jövőjéről szóló megbeszélések idén is folytatódnak. A hétéves agrárpolitikára vonatkozó következő javaslat a júniusi európai parlamenti választások után az új Európai Bizottság kezében lesz.

Az ukrán agrár-élelmiszeripari alapanyagok behozatala a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szerint komoly veszélyt jelent a szlovák mezőgazdaságra és élelmiszeriparra. Már a kiválasztott áruk importtilalmának bevezetése előtt is a legtöbbet importált árucikk a gabona, különösen a búza volt. „A túlzott gabonaimport torzította a piaci árakat. Az történt, hogy a termelőink nem tudtak versenyezni az olcsó ukrán gabonával, és veszteséggel értékesítették azt. Ráadásul az olcsó ukrán gabona Európában elárasztotta azokat a piacokat, ahová termelőink hagyományosan exportálták gabonájukat, mivel több gabonát termelünk, mint amennyit Szlovákiában el tudunk fogyasztani” – tette hozzá Jana Holéciová, az SPPK szóvivője.

A V4-országok agrár-élelmiszeripari ágazatai azt javasolják, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozása csak akkor jöjjön szóba, ha Ukrajna részéről minden előcsatlakozási feltétel teljesül. Ez magában foglalja az uniós jogszabályok végrehajtását a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén. Ha ez nem így lenne, Holéciová szavai szerint az EU belső piacán jelentős versenytorzulások következnének be, ami az unió jelenlegi tagjainak ártana. Az Európai Bizottság ezért azt ajánlotta Ukrajnának, hogy 50 százalékkal csökkentse a növényvédő szerek használatát, és állítsa helyre a nagy biológiai sokféleséggel rendelkező mezőgazdasági területek 10 százalékát.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?