Amikor a madárka megpróbál visszaszállni

<p>A neves rendező, Alejandro González Inárritu a Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje című új filmjével elég messzire jutott a 21 Gramm és a Bábel című sikeres produkcióinak történetfeltáró módszerétől és elbeszélő modorától. Egyetlen zárt térben, egy színház színpadán, kulisszái mögött és zegzugos hátsó traktusában zajlik a Birdman eseményeinek a nagy része, úgy, hogy a vásznon pergő képsorok a színház és a filmipar visszásságaira irányítják a figyelmet.</p>

TALLÓSI BÉLA

Mennyire tartós az álomgyári nagyprodukciók által megteremtett sztárság, és milyen árat kell fizetni az átmeneti csillogásért? Miként hat a nézőre egy kultikus filmes figura, jelesül a hős Madárember, és meddig tart a megformálásával népszerűvé vált filmcsillag szárnyalása? Hogyan viseli a színész a fantáziahős – megint csak a Madárember – röptével szerzett dicsőség elvesztését? Képes-e az egykor ünnepelt, majd elfelejtett sztár visszatérni a színre és elfogadtatni magát más szerepben? Vagyis képes-e megszabadulni attól a jegytől, amelyet egy különös képességekkel felruházott fantáziahős hagyott rajta? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a mexikói Inárritu alkotása, de felvet több, korunk megjelenítő művészetével (színház, film) és annak a megítélésével (a közönségfogadtatással és a kritikával) szemben támasztható kételyt is.

Inárritu főhőse a korosodó Riggan Thomson, aki fiatalon ünnepelt filmsztár volt. Egy háromrészes akciófilm tette ismertté, melyben Birdmant, a legendás képregényhőst keltette életre. Szárnyalása addig tartott, amíg a sorozat. Miután lecsengett a Bidrman-mánia, az ő csillaga is leáldozott: a mellőzött színészek táborába került. Csupán egykori rajongóinak emlékezetében maradt meg. Ők évek múltán is a Madárembert látják benne. Thomson nem nyugodott bele a mellőzöttségbe. Kísérletet tesz a visszatérésre. Ír egy színdarabot egy minimalista író novellája alapján, a bemutatóra készülnek a Broadwayn. Abban reménykedve, hogy a New York Times címlapjára kerül, Thomson rengeteg pénzt és energiát fektet a darabba – melynek producere, rendezője és főszereplője is egyben. A színdarab címe – Miről beszélünk, amikor a szerelemről beszélünk? – is kifejező. Arra utal, hogy a Birdman-skatulya Madáremberként hozza vissza a színészt a Broadway-előadásban is. Ezt a mezt próbálja lefejteni a próbák során Thomsonról a darab másik szerepét alakító remek színpadi színész, Mike Shiner (Edward Norton).

Inárritu filmje a premierre készülés feszített, kaotikus három napjának hangulatát adja vissza. A próbafolyamat történései – a művészi alkotófolyamat egymásra épülő rétegeit feltárva – a (színpadi) mű megalkotásának buktatóit villantják fel görbe tükörben. Inárritu Riggan Thomson szerepét a Batmant megformáló Michael Keatonra osztotta. Ez a csavar is annak a mechanizmusnak a szatirikus ábrázolását és a kifigurázását szolgálja, ahogy a show-biznisz és a moziipar ontja és beskatulyázza a tiszavirág-életű sztárokat, majd hagyja őket elveszni a süllyesztőben. Még úgy is hatásos, jó húzás ez a Batman–Birdman párhuzam, hogy Michael Keatont nem darálta be ez a mechanizmus.

A Birdman bravúros formanyelven szólal meg. A színházi térben, valamint egy bárban felvett – feszült színházi munkát rögzítő – hosszú, alig észrevehetően elkülönülő snittek egymásutánja csaknem a teljes film. Az egymásba átfolyó képsorokat szinte szétfeszítik az indulatokkal teli, robbanásközeli helyzetek, az őrjöngésben megnyilvánuló szélsőséges lelkiállapotok és a heves dialógusok. Mindehhez pergő dobszólók teremtenek alapot.

Riggan Thomson kollégáival és önmagával (jelenlegi önmagával és a belső hangként megszólaló Madáremberrel) vívott harcából Inárritu olyan szatirikus darabot kerekített, amelyben értékzavaros világunkra, s benne magunkra ismerhetünk, ha van szemünk. Kritikusan látni önmagunkat is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?