Selye János életéből inspirálódtak

Selye János Gimnázium
Komárom |

11 pályamunkát bírált el a zsűri a Selye 100 elnevezésű projekt kapcsán. A puszta megmérettetés és a díjak jelentette motiváció mellett a résztvevő diákok Selye János életéből és kutatásaiból is inspirálódhattak.

Ahogy arról még tavaly ősszel beszámoltunk, a Selye 100-zal arra emlékezik a Selye János Gimnázium (SJG), hogy a világhírű tudós 100 évvel ezelőtt, az 1923/24-es tanévben érettségizett le a mostani iskola elődjének számító bencés gimnáziumban.

A megadott határidőre 11 pályamunka érkezett be Komáromból, Győrből és Budapestről. A diákok három téma közül választhattak, így Selye élete mellett munkássága, ill. a bencés gimnáziumok múltja volt terítéken. A szakmai nap zsűrijét Barkó Ágoston atya, történelemtanár, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója vezette. A bizottság nemcsak a munkák tartalmát és eredetiségét, de azok előadásának módját is értékelte.

„Az a fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak forrásokkal dolgozni, a munkájukat pedig 15 percben bemutatni. Elégedettek vagyunk a beérkezett munkákkal, színvonalas előadások születtek, amelyek tetszettek a zsűrinek“ – mondta lapunknak Andruskó Imre, a SJG igazgatója.

A két legjobb helyezést a SJG diákjai érték el. A tihanyi múzeum által felajánlott 1000 eurós utazási utalvánnya járó nagydíját Szépe Dominika munkája érdemelte ki. Ő Selye János prágai tanulmányaival, az ottani életével és a 100 évvel ezelőtti Prágával foglalkoztatott. 

„A kutatómunkám rengeteg pozitív élménnyel, tapasztalattal és tudással gazdagított. Prágai látogatásom során olyan váratlan információkra akadtam, amelyekre cseppet sem számítottam. Nem gondoltam volna, hogy például megtalálom Selye János régi levéltári adatait, azon belül is a lakhelyeit. Bármilyen szempontból nézem, a pályázat és az egész kutatómunkám csak az előnyeimre vált, a jövőmet illetően is. 

Mivel csakúgy mint Selye, jómagam is az orvosi pályára készülök, nagyon inspiráló volt meglátogatni az akkori egyetemét, ahová pontosan 100 évvel ezelőtt iratkozott be. 

Annak ellenére, hogy gimnáziumi évei során nem volt nagy rajongója a természettudományoknak, egy mai napig el nem feledett jelentős kutató és orvos vált belőle“ – mondta az Új Szónak a gimnazista.

A Király Püspök Alapítvány első díját Gönczöl Bernadett nyerte el. Ő elsősorban Selye János tudományos munkásságát és kutatási területeit mutatta be. Ennek során a stresszelmélet és annak modern orvostudományra gyakorolt hatásai képezték a vezérfonalat. A gimnazista azzal is foglalkozott, hogy bár 17-szer jelölték Nobel-díjra, végül miért nem kapta meg azt a vegyész-belgyógyász. „Emellett készítettem egy felmérést is 326 résztvevővel, s azt vizsgáltam meg, hogy a köztudat hogyan vélekedik a stresszről, és ez mennyiben tér el annak tudományos megítélésétől“ – közölte lapunkkal.

„Mivel orvosi pályára készülök, rendkívül tanulságosak voltak számomra Selye kutatási módszerei. Megismerkedtem különféle ritka betegségek állatmodelljeivel, azoknak előidézésével és a lehetséges gyógyítási módokkal. 

A munkám során szerzett tapasztalatok megtanítottak arra, hogyan kell eligazodni a szakirodalomban, aminek az egyetemi tanulmányaim során nagy hasznát fogom venni. Személy szerint a mesterséges szövetképzéssel kapcsolatos kutatásait tartottam a legérdekesebbnek“ – fűzte hozzá.

A Selye 100-hoz kapcsolódóan megtekinthető egy panókiállítás is a gimnázium előterében. A szabatéri tárlat Selye János életét mutatja be lényegre törő szövegekben és képekben. A kiállítás később a város más pontjain is látható lesz.

Selye János Gimnázium
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?