Személyiségek padjait avatták fel Párkányban

33
Párkány |

A városban született, illetve a városban élt híres személyiségek padjait avatták fel május 15-én délután a korzón. A Korega Norbert intarziaművész alkotta padokat a későbbiekben Párkány több pontján helyezik majd el, elegánsabbá, színvonalasabbá téve a közterületi és zöldövezeti részeket. 

Galéria

Hat legendás, neves személyiség padját avatták fel ünnepélyesen május 15-én, szerdán délután a párkányi korzón, a platánfák alatt. A történelem, az oktatás, a zene, az irodalom, a fényképészet, a festészet nagyjai kaptak ezzel jelképesen saját pihenőhelyet, mindazok, akik személyesen kötődtek Párkányhoz, szerettek itt élni, életművükkel, munkáik minőségével pedig országosan és a határokon túl is emelték a művészeti és tudományos élet színvonalát. Ma már közülük sajnos senki sem él, de a helyiek a mai napig szeretettel és megbecsüléssel gondolnak rájuk. 

Wertner Mór történész-genealógus, Zahovay Ernő zeneszerző, Barta Gyula festőművész, Vércse Miklós tanár-fordító, Sebők Zsigmond író és Gyűgyi lászló operatőr-fotóművész padjain természetesen bárki helyet foglalhat, elegáns, kényelmes és komfortos helyet biztosítanak a szemlélődéshez, emlékezéshez, tűnődéshez is.

 Az ünnepség keretében az egyes személyiségek padjait külön laudációkkal avatták fel, ismertetve életútjukat és érdemeiket. A kulturális projekt a Jednota áruházlánc alapítványának köszönhetően és a Párkányi Városi Művelődési Központ közreműködésével valósult meg, a lakosok szavazata döntötte el, hogy a neves alkotók közül ki érdemel emlékpadot. Korega Norbert intarziaművész míves, ízléses ülőalkalmatosságokat készített, az ő kiállítását a városi múzeumban nyitották meg.

 Korega Norbert faipari szakember, Zólyomban végzett, intarziával hobbiból foglalkozik. Rendkívül időigényes, aprólékos munka ez, egyfajta kirakós, melyben minden részlet számít. Korega kedvenc témája a vadászat és a kereszténység, intarziába alkotta például Munkácsy Mihály trilógiáját, de formás intarziás bútorok is születtek a keze alatt. A hírességek padjain viszont éppen a letisztult egyszerűség dominál, a csak jelzésszerű díszítés. Az ünnepi délutánt a Jóvilágvan zenekar kellemes minikoncertje zárta, családias hangulatban. 

Az emlékpadokat Párkány különböző pontjaira helyezik ki, többek közt a városháza előtt, a korzón, a Vadas fürdő lejáratánál és a kultúrháznál is pihenhetnek majd rajtuk a párkányiak és az idelátogató vendégek. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?