A roma holokausztról a Kossuth rádióban

A második világháború roma áldozatairól emlékezik meg ma a világ: az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1944. augusztus 2-án éjjel számolták fel végleg az úgynevezett cigánylágert, és küldtek háromezer embert, köztük gyermekeket és nőket a halálba.

A második világháború roma áldozatairól emlékezik meg ma a világ: az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban 1944. augusztus 2-án éjjel számolták fel végleg az úgynevezett cigánylágert, és küldtek háromezer embert, köztük gyermekeket és nőket a halálba. Ma és holnap a Kossuth rádió műsorai kiemelt figyelmet szentelnek az egykori tragédiának.

A mai műsorok között rövid, 2-3 perces emlékezések idézik az egykori poklot. A Roma népballadák mélységei és humora műsorban Pilisy Csenge szerkesztő-műsorvezető a több évszázados roma népi bölcsesség gyöngyszemeit mutatja be. Varga Gusztáv, a Kalyi Jag együttes vezetője a népzene társadalmi vonatkozásait, integrációját hangsúlyozza (13.07). A Regényes történelem a híres cigányzenész, Dankó Pista művészetével foglalkozik (13.30).

A roma holokauszt emléknap 2014 című műsorban a szerkesztő-műsorvezető Áder János köztársasági elnökkel beszélget, a hallgató elgondolkodhat azon, milyen tanulságai lehetnek az egykor történteknek a mai ember számára (20.30). Ezt követően a Rádiószínház Bársony János Cigány mesék című alkotását mutatja be (21.04).

Holnap a Vasárnapi újság is bő terjedelemben foglalkozik az emléknappal. Balog Zoltán miniszter lelkipásztori élményeit idézi, azt, hogy a lelkiek és a hit miként segíthetnek a múlt feldolgozásában. A műsorban Bencsik Gábor, a Magyar cigány képes könyv szerzője szintén a holokausztra emlékezik, Székely János püspök pedig a roma pasztorációról beszél a hallgatóknak (6.00–8.30). A két nap egységét hangsúlyozza a Jelenlét – Roma kulturális magazin. Megszólalnak a holokauszt-túlélők és azok a leszármazottak, akik július 30-án indultak Auschwitzba, hogy számos más ország fiataljaival együtt róják le kegyeletüket őseik szenvedésének helyszínén (17.06). (MTVA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?