A Quimby Pozsonyban

JUHÁSZ KATALINMájus 23-án, pénteken a Quimby koncertezik a pozsonyi KC Dunajban (Nedbalova 3.).

JUHÁSZ KATALIN

Május 23-án, pénteken a Quimby koncertezik a pozsonyi KC Dunajban (Nedbalova 3.). Kiss Tibi és csapata három éve, közvetlenül a klub megnyitása után próbálta ki a haladó zenékre és összművészeti programokra specializálódó hely színpadát.

Mára már a nagymamák is hallottak róluk, ha mást nem, hát azt, hogy ők játsszák a Most múlik pontosan című megaslágert. A Quimby az undergroundból küzdötte fel magát, bizonyítva azt az optimista vélekedést, mely szerint a jó zene a kereskedelmi nyálgépezet zökkenőmentes működése ellenére megtalálja az utat a tömegekhez. A Quimbynek például alig tizenöt év kellett ehhez. Hozzánk a kilecvenes évek közepén alig szivárgott át valami déli szomszédaink pezsgő alternatív színteréről, úgyhogy nem csodálkoznék rajta, ha tizenévesek és egyetemisták alkotnák a többséget a szimpatikus fővárosi kultúrközpontban.

A zenekar stílusának elemzésére kevés itt a hely, legyen elég annyi, hogy Tom Waits, Nick Cave, Lou Reed, a kocsmapunk, a Brecht-szongok és a sanzonok világából fejlődött jellegzetesen egyéni, poétikus hangzássá. Hangszereléseik változatosak, teret kap a trombita, mindenféle és -forma ütőhangszer (a kettes számú frontember, Varga Livius jóvoltából), az „ordibátor” vagy hétköznapi nevén megafon, sőt némi finom elektronika is. Kiss Tibor szövegeiből több magyar szakos diák írt már egyetemi évfolyammunkát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?