A politika és az irodalom jegyében

A hét végén tartják Szepsiben a 36. Fábry Zoltán Napokat. Ezúttal napi aktualitású témát találtak a szervezők – a helyhatósági választásokat, a kisebbségi magyarság szemszögéből nézve. A kétnapos rendezvényről azonban nem fog hiányozni az irodalom sem, valamint látható lesz egy fotókiállítás.

A hét végén tartják Szepsiben a 36. Fábry Zoltán Napokat. Ezúttal napi aktualitású témát találtak a szervezők – a helyhatósági választásokat, a kisebbségi magyarság szemszögéből nézve. A kétnapos rendezvényről azonban nem fog hiányozni az irodalom sem, valamint látható lesz egy fotókiállítás. A rendezvény elejét-végét Fábry Zoltán stószi szülőházának és sírjának, valamint szepsi köztéri szobrának koszorúzása fémjelzi.

A Fábry Napok holnap délután háromkor Stószon kezdődik, az érdeklődők bepillanthatnak az író hajdani szobáiba, megcsodálhatják hatalmas könyvtárát, ellátogathatnak sírjához is. Ezután az új szepsi vállalkozói ház kínál látnivalót a résztvevőknek, Szilágyi László budapesti fotóit tekinthetik meg az 1956-os forradalomról. Az irodalom jegyében folytatódik az este, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete jóvoltából. A városi könyvtárban 17.30-kor Podmaniczky Szilárd magyarországi íróval Juhász Katalin beszélget irodalomról és kultúráról, gyermekkorról és felnőttkorról, városról és faluról, és részletek hangzanak el az Idegpályáim emlékezete című új kötetből. Podmaniczky fotózik és rajzol is, gyermekkori álma a csillagászat. Eddig három filmben dolgozott íróként, idén a hollandiai Mikes Kelemen Körtől a Magyar Irodalmi Figyelő díjat nyerte el. Idegpályáim emlékezete című novelláskötetének már az alcíme is sokat elárul: novellák falusi gyerekkorról. A kötetet sajátos humor jellemzi, megtudhatjuk belőle például, hogyan kergette fára az írót egy tehén, hogyan szúrta le magát az ollóval, vagy miért nem raktak alá ugrószőnyeget a gerendagyakorlat alatt.

Szombaton délelőtt a vállalkozói házban előadásokat hallhat a közönség a vajdasági, kárpátaljai, romániai, magyarországi választásokról. A hazai szakemberek közül Bauer Edit európai parlamenti képviselő Európa választásairól, Zachariaš István szepsi polgármester pedig az idei helyhatósági választásokról és az önkormányzatok szerepéről ad elő. Délután a rendezvényt szervező szepsi Csemadok-alapszervezet szívesen látja a résztvevőket egy borkóstolással egybekötött kötetlen beszélgetésre a Csemadok szepsi székházában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?