A nyolcvanas évek tíz klasszikusa DVD-n

Hétfőtől ismét újdonsággal jelenik meg a SME napilap. Korábban irodalmi csemegékkel rukkolt elő, most pedig szlovák filmklasszikusokkal. A Szlovák Filmintézet és a SME közös projektjeként hétfőtől tíz héten át DVD-n egy-egy szlovák mozgóképet – tehát tíz filmet – is megvásárolhatnak az érdeklődők.

Hétfőtől ismét újdonsággal jelenik meg a SME napilap. Korábban irodalmi csemegékkel rukkolt elő, most pedig szlovák filmklasszikusokkal. A Szlovák Filmintézet és a SME közös projektjeként hétfőtől tíz héten át DVD-n egy-egy szlovák mozgóképet – tehát tíz filmet – is megvásárolhatnak az érdeklődők. A filmeket a szlovák filmgyártás legendás korából, a nyolcvanas évekből válogatták. A kínálatba bekerült mozgóképes opusokat a digitalizálás során természetesen restaurálták is, eltüntetve a kisebb-nagyobb technikai hibákat. A projekt célja, hogy arra, ami a kilencvenes évektől jóformán kiveszett a köztudatból, a szlovák film értékeire újra felhívja figyelmet, s visszaállítsa a nemzeti filmtermés iránti érdeklődést. Felismertetve azt is, hogy azoknak a moziklasszikusoknak az alkotói, amelyek most DVD-n újra eljutnak a közönséghez, ma is élnek, és alkothatnának is, gazdagítva ezzel a szlovák filmművészetet – ha meglennének a nemzeti filmgyártás feltételei.

A hétfői, vagyis az első DVD-n megjelenő és megvásárolható produkció Dušan Rapoš második rendezése, a Szökőkút Zuzanának lesz, amely bemutatását követően rövid időn belül kultuszfilmmé vált. Sikerét egyrészt az hozta meg, hogy felszabadult képet fest a városi fiatalok életéből, aláfestve a történéseket eredeti szlovák zenével, melyet Vašo Patejdl szerzett.

A kollekció második darabja, Miloslav Luther tragikus színezetű drámája, az Át a Dunán a második világháborúból meríti a témáját. Egy fiatal szlovák vasúti postai alkalmazott és zsidósága miatt üldözött cseh kollégája veszélyes helyzetekkel teli menekülését követi nyomon a film. Női főszerepét Tarján Györgyi alakítja.

A sorból kiemelhetjük még Dušan Hanák Szeress, szeretlek című, vasutaskörnyezetben játszódó komoly „prolifilmjét”, amely félresiklott sorsok nyomába szegődik. Az egyik vasutast Csákányi Eszter alakítja. Ajánlhatjuk még Stanislav Párnický Dél-Szlovákia fiktív településén játszódó, Ladislav Ballek regénye alapján készült Posta délen című filmjét, Štefan Uher kelet-szlovákiai környezetben bonyolított tragikus történetét, a nézők körében annak idején igen népszerű Betonon legeltetett lovak című mozit. Nem utolsósorban említsük Zoro Záhon A segéd című filmjét, amely ugyancsak egy Ballek-mű adaptációja. A szlovák színészek mellett a főbb szerepekben Koncz Gábort, Pécsi Ildikót és Ropog Józsefet láthatjuk. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?