A magyar Salzburg – idén

1933. június 11-én volt az első előadás a tatai Szabadtéri Színpadon a művészetpártoló Eszterházy Ferenc gróf által megálmodott és létrehozott nyári színházban, s a külföldi sajtó nemsokára a magyar Salzburgként emlegette Tatát.

1933. június 11-én volt az első előadás a tatai Szabadtéri Színpadon a művészetpártoló Eszterházy Ferenc gróf által megálmodott és létrehozott nyári színházban, s a külföldi sajtó nemsokára a magyar Salzburgként emlegette Tatát. A Jászai Mari Színház és Tata város önkormányzata 1996-ban ismét életre hívta a szabadtéri színházat. Június elején a Tatai Nyári Színház nyitja meg az ország nyári fesztiváljainak sorát. A programban az Angolpark kétezer személyes szabadtéri színpadán látványos, zenés előadásokat láthat a közönség.

A Tatai Nyári Színház idei programja ma 21 órakor (eső esetén holnap 21 óra) kezdődik a Mozgásőrületek című produkcióval. A rendhagyó tánckavalkádnak – amelyben breakművészek, tornászlányok, artisták, néptáncosok szerepelnek – nem is lehetne találóbb címe. Akik a nézőket elkápráztatják: a Lombik Társulat tagjai, akik között világbajnok breaktáncosok is vannak, a Szécsényi Fitness Mozgásművészeti Stúdió, az Állami Artistaképző Intézet növendékei, a Honvéd Táncegyüttes néptáncosai és a Hegedős Együttes. Jegyárak: 1900 Ft (elővételben), 2200 Ft (az előadás napján)

Június 16-án és 17-én 21 órakor a tatai József Attila Kollégium kápolnájában Kárpáti Péter A negyedik kapu című „klezmerjátékával” folytatódik a rendezvénysorozat. Agyafúrt humor, néhány legenda és a részegítő klezmerzene. Ennyi maradt a Kelet-Európában valaha élt titokzatos nép, a haszidok után. Kárpáti Péter ukrán-pesti jidliző nyelven megírt darabja a felnőtté válásról szól, s bevallott célja megismertetni a közönséggel a haszid legendákat. A darab hőse ĺrele, aki elszökik, hogy megkeresse Mesterét. Vándorol egyik bölcstől a másikhoz, az egyiktől megtanul nevetni, a másiktól enni, az erdőben egy lánytól megtanulja a szerelem sötét titkait. És vándorol tovább. Egy bölcstől megtanul amúgy istenigazából lerészegedni, másiktól megtanulja, milyen bölcs dolog a butaság. ĺrele addig keresi az ő egyetlen és igazi tanítóját, amíg végül csodálatosképpen ő maga válik Mesterré. Jíde Hers, a falu bolondja ismeri fel benne a „Mestert”, akitől „nagy és misztikus titkokat” tanulhat, például azt, hogyan kell befűzni a cipőfűzőt. Mi is sokat tanulhatunk A negyedik kapuból. Például, hogy a színházba járás a legnagyobb csábítás, sőt nagy bűn; valamint hogy az igazi haszid nem néz a nőkre, még a feleségére sem – tehát csak az asszony temetésén veszi észre, hogy az egyik lába fából van... Jegyárak: 1300 Ft (elővételben), 1600 Ft (az előadás napján)

Jegyelővétel a Jászai Színházban (2800 Tatabánya, Népház u. 5.) 0036-34-513-047; 0036-34-323-655/15-ös mellék, 0036-70-38-28-112, illetve az interneten: [email protected] (ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?