A londoni férfi – burokban

A londoni férfi című filmnek tipikus Simenon-hangulata van, és e lenyűgöző teljesítményhez nagyban hozzájárul az, hogy fekete-fehéren forgatták – mondta Tarr Béla alkotásáról John Simenon, a film alapjául szolgáló kötet szerzőjének, Georges Simenon belga írónak a fia tegnap, a díszbemutató napján.

A londoni férfi című filmnek tipikus Simenon-hangulata van, és e lenyűgöző teljesítményhez nagyban hozzájárul az, hogy fekete-fehéren forgatták – mondta Tarr Béla alkotásáról John Simenon, a film alapjául szolgáló kötet szerzőjének, Georges Simenon belga írónak a fia tegnap, a díszbemutató napján.

Tarr Béla stílusa és megközelítése egyaránt segít megteremteni azt az atmoszférát, amelyet a könyv sugall – vélekedett John Simenon.

A kikötői pályaudvaron dolgozó, elmagányosodott váltóőr történetét elmesélő könyv egy burokban játszódik, mivel ugyan a környezet egy megszállott, fura hátteret képez köré, az egész mégis egyetlen ember elméjében is megtörténhet – érzékeltette az alkotás hangulatát az író fia, hangsúlyozva, hogy ez a hangulat teljesen átsugárzik a filmen is.

A jogörökös elmondta, hogy bár a forgatás helyszínén nem járt, mégis lenyűgözőnek tartja, hogy a Korzikán forgatott képeken egy északi tengeri kikötő hangulatát tudták megteremteni a filmesek. Kitért arra is, hogy a kötet keletkezésekor még nem élt, ugyanakkor feltételezi, hogy az akkoriban harmincas évei közepén járó édesapja még kevésbé pesszimistán látta a világot.

John Simenon felidézte, hogy egyszer még a kész fázis előtt Budapesten látta Tarr Béla alkotását, majd Cannes-ban is megnézte, utóbbi helyen azonban nem sokat adott a közönség reakcióira, mivel „a Cannes-ban megforduló emberek sokkal inkább magukkal vannak elfoglalva, mintsem a filmekkel”.

A budapesti bemutatótól azonban nagyon sokat vár – fűzte hozzá. Tarr Béla 135 perces filmjét, amely 2004 és 2007 között, magyar–francia–német koprodukcióban készült, január 31-től tekinthetik meg a nézők a magyarországi mozikban. A londoni férfit, amelyet a cannes-i nemzetközi bemutató után már számos külföldi városban, Grazban, Ljubljanában, Torinóban, Tallinban és Tajpejben is láthatott a közönség, a fővárosi és vidéki mozikban egyszerre kezdik vetíteni.

A forgatást 2005-ben kezdték Korzikán. A francia producer, Humbert Balsan öngyilkossága és cége, az Ognon Pictures jelentős adóssága miatt a munka néhány nap után félbeszakadt, majd tavaly márciusban folytatódott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?