A hímzés hangja

Pozsony. Két képzőművészeti kiállítást is megnyitottak a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat részeként. A Pozsonyi Magyar Intézetben a Soundweaving V4 Edition, valamint a Z-Galériában a Bemutatkozik az OSAS címűt.

Pozsony. Két képzőművészeti kiállítást is megnyitottak a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban elnevezésű rendezvénysorozat részeként. A Pozsonyi Magyar Intézetben a Soundweaving V4 Edition, valamint a Z-Galériában a Bemutatkozik az OSAS címűt. Az előző június 16-ig, az utóbbi július 29-ig tekinthető meg.

A SoundWeaving – V4 Edition a Visegrádi Csoport magyar elnöksége kapcsán született meg. Szirmay Zsanett textilművész – akinek munkásságára a hagyománytisztelet és az innovatív új kísérleti anyagok kombinálása jellemző – a V4 országai közti kapcsolatra, a közös kulturális örökségre reflektálva alkotta meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar keresztszemes hímzés motívumvilágát bemutató textilinstallációját.

A textilalapot technikailag Vikukel Dániel zeneszerző, zongorista (transz)formálta, fejlesztette tovább a tradicionális keresztszemes minták hangi leképezésével, lyukszalagos zenelejátszó zengőfésűit alkalmazva. Ezzel a SoundWeaving V4 Edition minden érzékszervet bekapcsoló, a nép- és képzőművészetet, a dizájnt, valamint a zenét ötvöző olyan projektté alakult, melynek hívószava a transzformáció. A hímzések lézervágott textilekké, a keresztszemes minták pedig dallammá alakulnak, így transzformálódik ez a projekt a hímzés hangjává, illetve hanghímzéssé. A most Pozsonyban vendégeskedő kiállítás a Visegrádi Csoport országait utazótárlatként járva több helyszínen volt és még lesz is látható.

„A SoundWeaving V4 Edition nemcsak országokon, hanem művészeteken át is ível, összekötve a zenét a képzőművészettel – mondta Vikukel Dániel a pozsonyi megnyitón. – Szirmay Zsanett-tel négy éve dolgozunk együtt. Amikor ehhez a projekthez felkért a közreműködésre, nagyon megtetszett a feladat, hogy a különböző népek, nemzetek szövésmintáit kell zenévé transzformálni. Elsőre nagyon nagy falatnak tűnt, aztán megleltem a megoldást. A szövésmotívumok minden egyes keresztszemét zenei hanggá alakítottam, ez hallható a zengőfésűs zenedobozokon megszólaló szalagokról. A keresztszemes motívumokból minden szalagra egyperces önálló darabot, etűdöt alkottam meg.”

A SoundWeaving – V4 Edition a Bratislava Design Week 2018 nemzetközi fesztivál kiállításait gazdagítja.

A 2006-ban alakult Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (Open Structures Art Society – OSAS) a magyar művészet progresszív hagyományának tekintett geometrikus törekvések folytonosságának fenntartását és demonstrálását tűzte ki célul; kiállításainak fő helyszíne a budapesti Vasarely Múzeum. N. Mészáros Júlia művészettörténész, a pozsonyi kiállítás kurátora ismertetőjében úgy fogalmaz: az egyesület elnevezése az ide tartozó művészetekre jellemző szabad vizuális kutatásokra és alkotói kísérletezésekre, a tagság interdiszciplináris gondolkodására és Karl Popper nyitott társadalmára utal. Az OSAS tematikus tárlatai, kiadványai és kapcsolódó programjai európai kontextusba helyezik a magyar konstruktív, konkrét művészet főbb törekvéseit és kiemelkedő eredményeit, segítve az egyetemes narratíva megteremtését.

Szöllősi-Nagy András, az egyesület elnökhelyettese tárlatmagyarázata szerint a kiállításon struktúrák láthatók, amelyek elemeket kötnek össze – éppúgy, mint ahogy egy nyelv szerkezete teszi azt az elemi szavakkal. Vizuális mondatok, ha úgy tetszik, kijelentések vannak jelen a tárlaton. Geometrikus struktúrák, amelyek éppúgy beilleszthetők lennének a kvantummechanika mikrovilágába, mint a makrovilágba. Ez nem a már létező valóság elvonatkoztatott emlékképe, hanem konkrét művészet. A művekben maga a valóság gyarapodik új elemekkel. „Ez az a terület, ahol korunk képzőművészete és a tudomány találkozik egy metanyelv keresésében, amely az emberiség új kihívásaira próbál intelligens válaszokat adni. Hiszen fenomenológiai szempontból ugyanaz a kihívás a természettudományokban, a zenében és a képzőművészetben: a struktúra, az attribútumok (tér, szín és forma), a mozgás és ezek kölcsönhatásai” – fogalmaz Szöllősi-Nagy András.

A Z galériabeli kiállítás az OSAS alkotótevékenységének és a magyar konstruktív, konkrét művészet ’90-es évek utáni eredményeinek a megismerését segíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?