A gótika remekei

Pozsony. Nagy ünnepnek minősítették a Szlovák Nemzeti Galéria munkatársai, hogy az intézményben tegnap megnyithatták a Gótika című nagyszabású kiállítást, amely a nemzeti galéria Szlovák művészettörténet elnevezésű sorozatának újabb fejezete.

Pozsony. Nagy ünnepnek minősítették a Szlovák Nemzeti Galéria munkatársai, hogy az intézményben tegnap megnyithatták a Gótika című nagyszabású kiállítást, amely a nemzeti galéria Szlovák művészettörténet elnevezésű sorozatának újabb fejezete. E bemutató körülbelül háromszáz gótikus alkotást – oltárrészleteket, táblaképeket, Mária-szobrokat, Krisztus-szobrokat, vallási relikviákat stb. – sorakoztat fel az 1250-nel és az 1550-nel határolt időszakból. Az értékes műtárgyakat hazai gyűjteményekből, valamint magyarországi, csehországi és lengyelországi múzeumokból, galériákból kölcsönözték a pozsonyi kiállításra, amely 2004. március 21-éig tekinthető meg az Esterházy-palotában és a Vízikaszárnyában. A Gótika című kiállításhoz tartozik egy bemutató a Pozsonyi Városi Múzeumban is: itt régi liturgikus könyvek illusztrációiból látható válogatás. A nemzeti galériában rendezett kiállításhoz Szlovák művészettörténet – Gótika címmel egy 880 oldalas könyv is megjelent, amelyben harminchat hazai és külföldi – magyar, cseh, német – szerző szakírása elemzi a korstílust. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?