A faun labirintusára szavaztak a legtöbben

Los Angeles.

Los Angeles. A horror, a tündérmese és a történelmi film műfaji jegyeit egyesítő A faun labirintusa (El Labirinto del Fauno) című mexikói-spanyol koprodukcióban készült filmet választotta az amerikai Filmkritikusok Országos Szövetsége 2006 legjobb filmjének – adta hírül legújabb számában a Hollywood Reporter című szaklap.

Guillermo del Toro alkotását korábban már jelölték a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjra is, és az országos filmkritikus-szövetség előtt a New York-i online filmkritikusok, a bostoni, a washingtoni és a San Franciscó-i ítészek is megválasztották az év legjobb idegen nyelvű filmjévé.

A kritikai üdvrivalgással fogadott film cselekménye 1944-ben játszódik Spanyolországban, a polgárháború végnapjaiban, amikor a francóistáknak már csak néhány elszigetelt gerillacsoporttól kellett megtisztítaniuk a terepet. Ez a feladata a szadista Vidal kapitánynak és embereinek, akik egy félreeső vidéken folytatnak gerilla-hajtóvadászatot. Vidal válogatott módszerekkel kínozza a foglyul ejtett köztársaságiakat a birtokán kialakított katonai táborban, ahová megérkezik várandós felesége és az asszony első házasságából származó kislánya, Ofélia.

A kislány már korábban is nagy rajongója volt a tündérmeséknek, és ahogy ilyen kegyetlen környezetbe kerül, a könyvekből megismert mitologikus lények, szörnyek és tündérek egyszerre csak életre kelnek: apró tündér jelenik meg, hogy elvezesse a kislányt a birtok közelében fekvő titokzatos labirintushoz, ahol egy faun várja. A faun elmondja Oféliának, hogy a kislány valójában egy hercegnő, és ha három feladatot megold, visszatérhet apjához, a tündérkirályhoz.

Ofélia kalandjai és a hajtóvadászat horrorisztikus jelenetei váltogatják egymást a filmben, a két történetszál hangulata, képi világa pedig alig tér el egymástól: mindkettő sötét, groteszk és még a kis tündérek mosolyában is rejlik valami fenyegető gonoszság.

Szakértők szerint a film több kategóriában is Oscar-esélyes. Úgy tűnik, hogy a mexikói születésű 42 éves rendező új filmjével bevonul Hollywood nagyjai közé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?