A bátorság és kitartás történetei

Az 56-os forradalom után az Egyesült Államokba emigrált magyar menekültek személyes visszaemlékezéseit adja közre a Kortárs Kiadónál megjelent 56-os történetek című kötet, amelynek életre hívója Lauer Edith és lánya, Lauer Rice Andrea volt.

Lauer Edith, Dobos László és Lauer Rice AndreaSomogyi Tibor felvételeA könyvet a forradalom évfordulója alkalmából szerdán Pozsonyban, a Csemadok székházában mutatták be a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya és a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete által szervezett XX. Városi Kulturális Napok keretében.

Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció alapítója, tiszteletbeli elnöke, a Szlovákiai Magyarok Nemzeti Bizottmányának ügyvezetője, aki az ünnepi megemlékezésre és bemutatóra egy „kis amerikai küldöttséggel”, családjával, valamint barátaival és munkatársaival érkezett, már jól ismert vendégnek számít tájainkon. Ő maga is 56-os menekült. Tizennégy éves volt, amikor szüleivel elhagyta Magyarországot, és az USA-ban telepedett le. Bölcsészetet végzett, s mind a mai napig jelentős közéleti tevékenységet folytat. A Kárpát-medencében több művelődési és oktatási intézménynek nyújt támogatást, Szlovákiában megalapította a Posonium Irodalmi Díjat. Mindezekért Dobos László, Kossuth-díjas író, a Madách-Posonium Könyv- és Lapkiadó igazgatója „a megbecsülés és segítés koronáját” ajándékozta a Lauer családnak.

Az Egyesült Államokban az 50 évvel ezelőtti forradalom leverése után 38 ezer magyar menekült talált második otthonra. Lauer Edith elmondta: „Egy évvel ezelőtt Andrea lányommal, valamint az Amerikai Magyar Koalíció és az Andrea által alapított cég, a Lauer Learning részéről elhatároztuk, hogy az ez évi nagy évfordulóra összegyűjtjük és kiadjuk 1956-os amerikai magyar szemtanúk történetét. ĺgy született meg könyvünk sok munkával, de azt hiszem, szép eredménnyel, mind angol, mind magyar nyelven, 56 történet címmel, Amerikai magyarok személyes emlékei 1956-ról alcímmel. A kötetet többek között Laura Bush így ajánlja az olvasóknak: »A szabadság vágya rendkívüli tettekre készteti a mindennapi embereket. Az 56 történet című válogatásban a forradalom után az Egyesült Államokba emigrált magyarok osztják meg élményeiket a forradalom feledhetetlen napjairól. A kitartásról és bátorságról szóló történeteik ötven év múltán is például állíthatók az egész emberiség számára.«”

Az 56 történet tulajdonképpen 65 történetet ad közre. „Andrea igen jó gondolata volt – árulta el Lauer Edith –, hogy ne csak az 56-os szemtanúktól, hanem a családtagjaiktól is kérjünk olyan írást, amelyben arról vallanak, mit jelentett az ő életükben 1956 szellemisége.”

A kötet egyik, Óda Egy Magyar Szabadságharcoshoz című írásának szerzője, a rozsnyói születésű Megyeri László okleveles könyvvizsgáló és ügyvéd – jelenleg az Amerikai Magyar Református Egyesület, kölcsönös segítő életbiztosító társaság pénztárosa – személyesen is részt vett a pozsonyi bemutatón. „Tinédzserkorú fiú volt, aki Magyarországon élt 1956. október végzetes napjai alatt. Kispesten járt gimnáziumba és keményen tanult, hogy jó diák legyen. (...) 15 évesen követte Édesapját és fegyvert ragadtak a kommunisták és az orosz megszállás elleni küzdelemért. (...) Annak is szemtanúja volt, mikor a szovjet tankok november 4-én egy ködös, nyirkos, és fagyos vasárnap kora reggelén támadtak. Megtöltötte puskáját, mindent elkövetett, hogy megállítsa a Ferihegyi repülőtértől Budapest központjába vezető fő útvonalakon gördülő tankokat. Ő azon 10 000 harcos között volt, akiknek még esélyük sem volt a győzelemre a többszörös túlerőben lévő szovjet csapatok és tankjaik ellen. De szerencséje volt, mert nem tartozott a 3000 halott és a 20 000 sebesült közé, akik kétségbeesetten harcoltak a függetlenségért. És szerencsére nem volt a 200 000 elítélt személy között sem, akikből 229-et a Kádár-rezsim kivégeztetett. Ehelyett ő egyike volt azon 200 000 magyarnak, akik elmenekültek Ausztriába és a szabadságba.” Megyeri László felolvasás közben el-elcsukló hangja arról tanúskodott, hogy az ötven évvel ezelőtt történtek, amelyek meghatározták egész életét, ma is elevenen élnek benne.

Lauer Rice Andrea számára követendő példa édesanyja közéleti tevékenysége, és büszke amerikai magyarnak tartja magát. Nem csupán a könyv szerkesztésében segédkezett. Elkészítette a „Szabadságharcos” (www. Freedom Fighter56.com) című honlapot, továbbá egy azonos című számítógépes játékot is készített, amelynek segítségével a fiatalok könnyed, játékos formában ismerkedhetnek meg a forradalom eseményeivel, az azt kiváltó okokkal. Fontosnak tartja ugyanis, hogy a mai fiatal nemzedék is minél jobban megismerje az 56-os forradalom történéseit.

Lauer Edith az est elején úgy fogalmazott, hogy ”ezúttal amerikai magyar szemszögből tekintünk vissza” az 56-os eseményekre. Persze azok, akik nem tapasztalták a saját bőrükön, legfeljebb elképzelhetik, mit élhetett át fél évszázada az a kétszázezer ember, aki úgy döntött, elhagyja hazáját, s nekivágva az ismeretlennek, idegen országban kezdi újra az életét, teremt magának új egzisztenciát. Talán afölött is megállhatunk egy percre, hogy közülük hányan és miért érezték fontosnak, hogy őrizzék a gyökereket, hogy továbbadják azt gyerekeiknek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?