A 41. Jókai Napok elé

Nem vállalkoznék arra, hogy eldöntsem, az előző negyven évad valamelyike vált-e meghatározóvá a felvidéki magyar műkedvelő színjátszás történetében vagy éppen a ma kezdődő 41. Jókai Napok egy-egy előadása juttat bennünket maradandó élményhez.

Nem vállalkoznék arra, hogy eldöntsem, az előző negyven évad valamelyike vált-e meghatározóvá a felvidéki magyar műkedvelő színjátszás történetében vagy éppen a ma kezdődő 41. Jókai Napok egy-egy előadása juttat bennünket maradandó élményhez. Az viszont ma már kimondható, hogy 41 évvel ezelőtt Tőzsér, Gál Sándor, Gyurcsó István, Tóth Elemér, Cselényi László, Gáspár Tibor, Beke Sándor s mindazok, akik jelen voltak az akkori Centrál kávéházban – ahol maga az ötlet megszületett –, maradandót alkottak. A kezdetektől eltelt idő alatt mostanáig a közönség közel ezer előadást nézhetett végig, s a Jókai Napok különböző színpadain 15 000 színjátszó fordult meg, olyanok is, akikre ma, akár mint művészekre, akár mint a közélet különböző területein tevékenykedőkre büszkeséggel és szeretettel gondolhatunk. S mi, akik már többet emlékezünk, mint ábrándozunk, jobb híján legalább gondolatban tegyünk egy-egy szál virágot azok fejfájához, akik már nem vehetnek részt ezen az eseményen. A teljesség igénye nélkül csak néhány nevet említenék: a kassai Drobka Géza, a lévai Nagy Laci bácsi, a nagymegyeri Varga Tibor, az aranyosi Szűcs Jenő, a búcsivá lett Szobi Kálmán vagy a felvidéki magyar műkedvelő színjátszás egyszemélyes intézménye, Tóth Sanyi bácsi.

Csengel Mónika – aki Varga Annával és Kiss Péntek Józseffel együtt az idei seregszemle egyik főszervezője – lapunknak elmondta, hogy a 41. Jókai Napokon mintegy háromszáz szereplő közreműködésével húsz előadást láthat a közönség. A válogatóktól kiszivárgott hírek szerint idén az előző évekénél magasabb színvonal várható, mivel mind a felnőtt, mind pedig a diákszínjátszó csoportok között számos olyan előadást láttak, amelyek emlékezetes pillanatokat szerezhetnek a színház iránt érdeklődők számára.

Érdeklődésünkre, hogy a Falusi Színjátszók Országos Fesztiválja konkurens rendezvénye-e a Jókai Napoknak, Csengel Mónika azt válaszolta, hogy a két rendezvény kiegészíti egymást, hiszen azon túl, hogy állandó kapcsolatot tartanak fenn a szepsi szervezőkkel, s az ő ismereteik alapján a Pódium Színházi Társaság nagyobb áttekintést nyer a Felvidéken működő és játszó csoportokról, szakmai kérdésekben is rendszeresen eszmét cserélnek, ami a most tapasztalható viszszajelzések szerint hasznos. Talán éppen ennek köszönhető egyebek között, hogy egyre igényesebb produkciók születnek, s figyelmet érdemel az is, hogy egy-egy amatőr együttesünk idei darabját vagy profi, vagy a hivatásos színjátszáshoz nagyon közel álló szakember viszi színre.

Csengel Mónika arról is tájékoztatott, hogy ennek a fesztiválnak a megrendezésére érthetetlen módon sokkal kevesebb pénzt kaptak, mint tavaly – amikor kerek évforduló volt –, ugyanakkor a szereplők száma nem csökkent, mint ahogy nem csökkent a szolgáltatások, a szállás vagy a koszt ára sem, sőt! A 41. Jókai Napok ünnepélyes megnyitásához azonban mégis minden elkészült. Készek a plakátok, a műsorfüzetek, készenlétben áll a stáb, a szereplők és a fesztivál zsűrije is.

Egyetlen kétséges pont maradt, ez pedig Komárom városának és környékének közönsége, amely immáron több mint egy évtizede valamilyen megmagyarázhatatlan okból elfordult a rendezvénytől. Őszintén reméljük – mondta Csengel Mónika –, hogy az idén ezen a téren is pozitív változás áll be. Azáltal, hogy egyre igényesebb produkciók kerülnek a fesztivál színpadjára, talán megváltozik a közönség egy részének véleménye is, különös tekintettel arra, hogy a közeljövőben a Jókai Napok akár a két szomszédvár közös fesztiváljává válhat.

Az imposztorral kezdődik a fesztivál, majd Heltai, Moliere, Petőfi, Ionesco, Csáth Géza, Comenius, Szép Ernő, Arany János, Vonnegut, Goldoni, Shakespeare egy-egy darabjának átiratával vagy dramatizált változatával folytatódik. Olyan pillanatok, órák, napok elé nézünk a ma kezdődő 41. Jókai Napokon, amelyek részévé válnak a magyar színháztörténetnek, kultúrának, s amelyeket vétek lenne elszalasztani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?