Külföld

ÉLŐ: Véget ért a béketárgyalás, Zelenszkij aláírta Ukrajna EU-s csatlakozási kérelmét

Az ukrajnia helyzetről percről percre tudósítunk.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. február 28. 07:32

Frissítve
orosz-ukrán konfliktus
Fotó a korábbi béketárgyalásokról.  - TASR/AP-felvétel

21: 51 Menekítik a jachtjaikat az orosz oligarchák. A Putyin elnökhöz közelálló oligarchák elkezdték biztonságos helyre menekíteni vagyontárgyaikat a nyugati szankciók miatt.

21:45 Čaputová Ukrajna gyors felvételét szorgalmazza az Európai Unióba

21:40 Kizárták az orosz és a fehérorosz hokiválogatottat a vb-ről

21:39 Törökország lezárta tengerszorosait a hadihajók előtt

21:11 A csecsen vezér február 31-ig ad haladékot a Nyugatnak!

21:00 Egy túl korán élesített cikkből kiderült, hogy a putyinisták a széthullott orosz világ újraegyesítését várják a győzelemtől.

20: 53 Március 1-től az ukrán állampolgárok és a hozzátartozóik átmeneti menedéket kapnak Szlovákiában. A menedékkérők és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek egészségügyi ellátást is igényelhetnek. Ez abból a határozatból következik, amelyet hétfőn hagyott jóvá a kormány.

20:48 Heger: Ne engedjük, hogy a háború gyűlöletet gerjesszen bennünk az oroszok iránt

20:30 Több mint ezer író ítélte el az orosz inváziót

19:48 A kormányfő óva int a dezinformációk terjesztésétől

19:35 Az ukrajnai helyzettel, valamint a Kassa és a felsőnémeti, illetve a nagyszelmenci határátkelők között megnövekedett forgalommal összefüggésben a rendőrség fokozott óvatosságra és körültekintésre int az utakon.

"Egyben arra kérünk mindenkit, akinek nem kell feltétlenül a határátkelőkhöz utaznia, hogy otthona kényelméből figyelje az ottani helyzetet, és ne okozzon fölösleges fennakadást az átkelők környékén azzal, hogy bámulja az otthonukat elhagyó embereket" - közölte a kassai kerületi rendőrparancsnokság a közösségi hálón.

19:28 Másfél órán át telefonált Macron Putyinnal. A francia elnöki hivatal közlése szerint Macron az orosz-ukrán tárgyalások megkezdésével kapcsolatban sürgette, hogy az orosz fél szüntesse be a békés lakosság és a lakónegyedek elleni csapásokat és támadásokat, kímélje meg a civil infrastruktúrát, biztosítsa az autópályák biztonságát, különösen Kijevtől délre. A közlemény értelmében Putyin ezekben az ügyekben megerősítette, hogy kész kötelezettséget vállalni.

19:10 A FIFA és az UEFA felfüggesztette az oroszok részvételét a nemzetközi sorozatokban

18:50 Így szállíthatunk segélyt Ukrajnába

18:30 Halmokban állnak az adományok keleten. A határvonalon, illetve Nagykaposon annyi adomány gyűlt össze a menekültek számára, hogy a gyűjtést irányító szervek már nem tudják elraktározni a folyamatosan érkező adományokat. Arra kérik a segíteni szándékozókat, hogy tájékozódjanak, mielőtt egy-egy megtömött furgonnal útnak indulnak.

18: 22 Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna elfoglalása - jelentette ki hétfőn az ENSZ-közgyűlés sürgősséggel összehívott ülésén Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője.

"A donyecki népköztársaságban és a luhanszki népköztársaságban élőket fenyegető állandó fenyegetésekre, valamint arra, hogy nincs kilátás a Donyec-medencei problémáknak a minszki egyezmények keretében történő megoldására, Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, hogy különleges hadműveletet hajtanak végre a Donyec-medencében. Ukrajna elfoglalása nem szerepel a terveink között" - mondta az orosz nagykövet.

"Oroszország a különleges hadművelet során megvalósítja azt a jogát, hogy önvédelmet gyakoroljon egy olyan rendszerrel szemben, amely atomfegyverre akar szert tenni" - tette hozzá Nebenzja.

Az ülés elején Abdullah Shahid, a közgyűlés elnökének javaslatára a 193 tagállam képviselői egyperces némasággal emlékeztek meg az Ukrajna elleni orosz támadás áldozatairól. Shahid - a Maldív-szigetek volt külügyminisztere -, valamint António Guterres, a világszervezet főtitkára a harcok azonnali beszüntetésére szólított fel.

18:20 Zelenszkij aláírta Ukrajna csatlakozási kérlemét az EU-ba

18:10 Orosz tárgyalódelegáció: vannak pontok, amelyekben haladást lehet elérni

Az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el - jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a Fehéroroszországban folytatott hétfői kétoldalú tárgyalások után.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szluckij közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására

Közölte, hogy hamarosan újabb kétoldalú tárgyalás várható.

17:53 A jelentős veszteségek és egyes területeken az előrehaladás lassulása ellenére az Ukrajnát támadó orosz erők nem adják fel fő céljukat, a Kijev feletti ellenőrzés megszerzését - állapította meg hétfőn az ukrán szárazföldi erők parancsnoksága hivatalos Facebook-oldalán.

Közölték, hogy operatív adatok szerint az Ukrajna ellen múlt csütörtökön elindított nyílt agresszió kezdete óta az orosz erők mintegy 180 Iszkander típusú cirkálórakétát lőttek ki. Vasárnap az oroszok hat támadást indítottak - legfeljebb 30 rakéta kilövésével - továbbá négy légicsapást, javarészt Fehéroroszország légteréből. Az orosz légierő katonák és felszerelések szállítására használja a fehérorosz repülőtereket. A fehérorosz-ukrán határ menti térségben Kijev szerint az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek el, amit légideszant-csapatokkal próbálnak pótolni. Nagy a valószínűsége a fehérorosz fegyveres erők bevetésének - írta jelentésében az ukrán parancsnokság. Hozzátette: az ellenség befejezte az átcsoportosítást, és megpróbálja folytatni az offenzívát Csernyihiv-Kijev vonalán, ahol három zászlóalj harcászati csoportot sorakoztattak fel.

Az ukrán katonai beszámoló szerint az orosz erők gépesített gyalogsága jelentős veszteségeket szenvedett és támadási potenciált vesztett Ukrajna északkeleti részében, Szumi, Ahtirka é Poltava vonalán.

Dnyiporpetrovszk megye irányában az ukrán erők - saját közlésük szerint -feltartóztatták az orosz csapatokat. A Donyec-medencében nem sikerült a támadóknak elérniük Donyeck és a Luhanszk megyék közigazgatási határait - tették hozzá.

Délen az oroszok átcsoportosították erőiket, és most támadást készülnek intézni Mikolajiv ellen, Mariupolban pedig tengeri deszantosok próbálnak partra szállni. Az ukrán fegyveres erők védik a határokat - biztosítottak a szárazföldi erőknél.

Közben Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes arról adott hírt a Facebookon, hogy már több ezer külföldi állampolgár jelentkezett, akik szeretnének csatlakozni az Ukrajna védelmére szerveződő nemzetközi légióhoz. Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap jelentette be egyik videoüzenetében, hogy létrehoznak egy új egységet, Ukrajna Nemzetközi Területvédelmi Légióját, amelybe olyan külföldiek jelentkezését várják, akik az ukránokkal együtt készek visszaverni az orosz megszállókat - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. A 2016. június 10-én kiadott elnöki rendelet értelmében külföldieknek joguk van katonai szolgálatot teljesíteni az ukrán fegyveres erők kötelékeiben önkéntes alapon, szerződéssel. Ugyanez vonatkozik a polgári ellenállásról tavaly elfogadott törvény nyomán létrehozott területvédelmi alakulatokra is.

A Sheriff nevű kijevi őrző-védő vállalat ezer dollárt ígért minden felgyújtott vagy másképpen működésképtelenné tett orosz harckocsiért Kijevben vagy a főváros régiójában - írta az Ukrajinszka Pravda. Egyéb haditechnikai eszköz megsemmisítéséért 500 dollárt készek fizetni.

a

17:50 Ingyenesen ellátják a menekülteket a Svet zdravia hálózat kórházaiban

17:30 Gúta a kárpátaljai Nagydobronyba küldi az adományokat

17:28  A svájci kormány hétfőn úgy döntött, alkalmazza az Oroszország ellen hozott európai uniós szankciókat.

Az alpesi ország ezenfelül beutazási tilalmat rendelt el a Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartozó személyekkel szemben.

A nem EU-tag Svájc a múlt héten még semlegességére hivatkozva eltekintett a büntetőintézkedések bevezetésétől, mindössze azt szavatolta, hogy a külföldi szankciókat ne játsszák ki rajta keresztül.

Hétfőn azonban Ignazio Cassis svájci elnök bejelentette, hogy az európai uniós szankciós listákon szereplők vállalatok és magánszemélyek Svájcban lévő vagyonát zárolják. Mint mondta, a Vlagyimir Putyin orosz elnök, Mihail Misusztyin miniszterelnök és Szergej Lavrov külügyminiszter ellen hozott célzott szankciókat is átveszik.

Cassis hangsúlyozta, hogy a kormány az ország semlegességére tekintettel nehéz szívvel hozta meg ezt a nagy horderejű, de egyszeri döntést. Ugyanakkor hozzátette, hogy "egy agresszornak a kezére játszani, az nem semlegesség".

17:18 Előkészületek Vágsellyén és Léván a menekültek befogadására

17:03 Ógyallán ukrajnai menekülteket szállásolnának el

16:50 Gyűjtés az ukrán menekülteknek az érsekújvári kórházban

a

16:45 A NAKA nyomoz a háborúval összefüggő internetes bűncselekmények ügyében

16:30 Transzparens számlát nyit és tájékoztató fórumot indít a Szövetség az ukrajnai háború miatt segítségre szorulók támogatására, valamint a menekültek fogadásában aktívan részt vevő önkormányzatok segítésére.

16:30 Oroszország megtorlásként 36 ország előtt zárta le légterét

16:14 Magyarország nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását a területén

16:00 A belügyminisztérium humanitárius segélyszállítmányt küld Ukrajnába. Az SZK Belügyminisztériuma hétfőn humanitárius segélyszállítmányt küld Ukrajnába. E célból a belügyi tárca egy 69 477 euró értékű csomagot különített el a készleteiből. A TASR hírügynökséget a belügyi tárca sajtóosztálya tájékoztatta.

Higiéniai csomagokról, ruházatról, hálózsákokról van szó, melyeket az egyik kárpátaljai kórháznak továbbítanak. A csomagot a belügyminisztérium szerződéses fuvarozója szállítja Ukrajnába a mai nap folyamán.

15:57 Vasárnap 15 968 személy érkezett Ukrajnából Szlovákiába

15:43 Az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv lakóövezeteire, a támadásban többtucatnyi polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket 

15:20 Borrell: az EU-nak fegyverekkel kell segítenie Ukrajnát

15:10 A Felsőnémeti (Vyšné Nemecké) - Ungvár határátkelő ukrajnai oldalán a háború elől autóval menekülők akár több mint egy napot is várakoznak az átkelésre. Gyalogosan egy óra alatt is át lehet érni Szlovákiába. Helyszíni tudósításunkat olvashatják.

felsőnémeti

2022. február 28. 15:11

Ukrajnai háború: Felsőnémeti előtt óriási a kocsisor (GALÉRIA)

15:00 Egy emberként mozdult meg a Csallóköz lakossága a hétvégén, hogy segítsenek azoknak, akik az ukrajnai helyzet miatt támogatásra szorulnak.

14:50 Hackertámadás ért több orosz médiumot - Putyin-ellenes üzenetek jelentek meg rajtuk

14:25 Az EU 90 millió euró humanitárius gyorssegélyt jelentett be Ukrajnának

14:18 A Pozsonyi Református Egyházmegye lelkipásztorai és a Somorjai Református Egyházközség a hétvégén komplex programot indított a háború károsultjainak megsegítésére.

14:10 Felfüggesztette minden üzleti tevékenységét Oroszországban a Daimler Truck. A világ legnagyobb tehergépkocsi-gyártója, a Daimler Truck az ukrajnai háború miatt egyelőre felfüggesztette minden üzleti tevékenységét Oroszországban.

"Vállalatként a békés globális együttműködés mellett állunk ki, és kategorikusan elutasítjuk a katonai erő bármilyen formáját" - jelentette ki a vállalat szóvivője Stuttgartban.

A Handelsblatt hétfői száma pedig arról számolt be, hogy a Daimler Truck leállította együttműködését az orosz Kamaz páncélautó-gyártóval.

13:43 Az ukrajnai háború miatt kenyérhiány léphet fel több arab országban, köztük a polgárháború sújtotta Jemenben is, ahol így is milliókat éhínség fenyeget

13:32 Már több mint ötszázezren menekültek el Ukrajnából

13:15 Hogyan végződhet a háború? A szakértők elárulták, szerintük hogyan végződhet a jelenlegi helyzet.

12:43  Az ukrajnai háború kezdete óta már 281 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, csak vasárnap közel százezren lépték át a határt - közölte a lengyel határőrség a Twitter közösségi honlapján hétfőn.

Beszámoltak arról is, hogy a háború ötödik napján, hétfő éjféltől hajnali 7 óráig 28 ezren estek át a határellenőrzésen.

Michal Dworczyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak hétfőn adott interjúban közölte: a határ ukrán oldalán óriási sorok alakultak ki, a közös határátkelőknél összesen több mint negyedmillióra becsülhető a várakozók száma.

Az 535 kilométer hosszú lengyel-ukrán határszakaszon 8 közúti határátkelő működik, ezeken az utóbbi időben a gépkocsik számára fenntartott forgalmi sávok egy részét a gyalogosoknak különítették el a határátlépés gyorsítása érdekében. Egyes határátkelőkön 20 óra, máshol akár 70 óra a várakozási idő Ukrajna irányából.

Dworczyk megerősítette: Varsó a határátlépési eljárás lehető legnagyobb leegyszerűsítéséről tárgyal az ukrán hatóságokkal. Hangsúlyozta: a lengyel határőrök gyakorlatilag mindenkit beengednek, beleértve a személyi iratokkal nem rendelkező menekülteket is.

a

12:40 Zelenszkij Ukrajna azonnali uniós tagságát kéri

12:30 Az Airbnb 100 ezer menekültnek nyújt átmeneti szállást

12:00 Az ukrán-szlovák határ nagyszelmenci átkelője hétfőn délelőtt váratlanul kiürült. Az Oroszország által megtámadott Ukrajnából más határátkelőkön próbálnak menekülni az emberek. HELYSZÍNI BESZÁMOLÓNK

orosz-ukrán konfliktus

2022. február 28. 12:00

GALÉRIA: Nagyszelmenc kiürült, vonattal menekülhetnek az emberek Ukrajnából

11:50 Rendkívüli ülést tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa

Ukrajna kezdeményezésére rendkívüli ülést tart a héten az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa az ukrajnai háború miatt - jelentette be a testület hétfőn.

A Tanács egyúttal megerősítette, hogy az Ukrajnában zajló műveleteknek már legalább 376 áldozata, köztük 94 halottja van

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök rendelte el katonai műveletek végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

11:19 Elindították a német fegyverszállítmányt Ukrajnába. A fegyverek úton vannak, és megérkezésük "nem napok, hanem órák kérdése" - mondta Christine Lambrecht a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak.

11:02 Kijevben több mint 400 orosz zsoldos lehet, akik paranacsot kaptak a Kremltől Zelenszkij "likvidálására"

10:57 Brit védelmi miniszter: Putyin figyelemelterelésként szólt az elrettentő erők készenlétbe helyezéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelemelterelésként szólt arról, hogy "különleges készültséget" rendelt el az orosz elrettentő erőknél, mert kijelentéséhez nem kapcsolható semmiféle tényleges, konkrét intézkedés - jelentette ki hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter.

Putyin előző nap jelentette be, hogy a Nyugat Oroszországgal szembeni "barátságtalan lépései" miatt különleges készültségi állapotot rendelt el az elrettentő erők parancsnokságánál.

Ben Wallace a The Times és a The Sunday Times című brit lapokat gondozó kiadóvállalat rádióállomásának - Times Radio - nyilatkozva hétfőn azt mondta: Putyin kijelentése nagyszabású figyelemelterelési kísérlet az ukrajnai orosz hadműveletek problémáiról, és a brit hadvezetés helyzetértékelése szerint az orosz elnöknek nincs szándékában nukleáris fegyverek bevetése.

10: 55 Az orosz delegálió is megérkezett a tárgyalások helyszínére

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni. "A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia" - fogalmazott Megyinszkij.

10:51 Az ukrán delegáció „azonnali tűzszünetet” és az orosz csapatok „kivonását” követeli

10:30 Mit tehet az írástudó a háborúval szemben? - kérdezi Bolemant Lilla a véleménycikkében

10:21 Megérkezett az ukrán küldöttség az oroszokkal kezdődő tárgyalások helyszínére

Erről írt Twitterén az AFP hírügynökség. A Sky News szerint az ukrán delegáció két legfőbb célja, hogy tűzszüneti megállapodást kössenek, és hogy elérjék, az orosz erők vonuljanak vissza Ukrajnából.

9:47Az orosz csapatok még erőszakosabbá válhatnak - Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint az oroszok nyomás alatt vannak Ukrajnában, ezért fokozhatják az agressziót. Bővebben...

9:20 - Svédország is ad fegyvereket Ukrajnának

9:05 - Gyerekek, akik a háború áldozataivá váltak

8:40 Zuhan a rubel, máris fáj a szankció

8:20 - Fehéroroszország szerint készen áll a béketárgyalások helyszíne

8:00 - VIDEÓ: Ukránoktól kunyerálnak benzint az orosz katonák

7:50Történelmi méretű humanitárius katasztrófa előtt áll Európa - Az Európai Unió szerint akár 7 millió ember is elhagyni kényszerülhet a hazáját Ukrajna orosz inváziója miatt, ezzel pedig a háború „történelmi méretű” humanitárius katasztrófához vezethet.

7:20Az unió harci gépeket ad Ukrajnának

7:00Ukrajnában fél hétkor még szóltak a légvédelmi szirénák, az invázió ötödik napján járunk.  A város lakói közül sokan továbbra is a metróállomásokban húzodtak meg. 
Az éjszaka folyamán több robbanást jelentettek az ukrán fővárosból és az ország más városaiból. Ukrajna azt állítja, hogy csapataiknak sikerült visszaverniük a Kijev külterületeit ostromló egységeket. 

Közben az éjszaka egy csernyihivi lakóházban keletkezett tűzről érkeztek jelentések, amely az információk szerint egy orosz rakéta becsapódása után tört ki.

Robbanásokról számoltak be továbbá a keleti Harkivból is, amely vasárnap heves összecsapások színhelye volt. (BBC)

ukrán válság k

2022. február 27. 07:10

ÉLŐ: Tárgyalásra készül Oroszország és Ukrajna, Putyin elrendelte a nukleáris erők készültségét

(mti, tasr, ú)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.