Az ukrán állampolgárok átmeneti menedéket kapnak Szlovákiában

orosz-ukrán konfliktus

Március 1-től az ukrán állampolgárok és a hozzátartozóik átmeneti menedéket kapnak Szlovákiában. Az ideiglenes menedékért folyamodó személyek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek egészségügyi ellátást is igényelhetnek. Ez abból a határozatból következik, amelyet hétfőn hagyott jóvá a kormány. Az átmeneti menedék biztosítása 2022 végéig tart.

Az indoklás szerint az ideiglenes menedék nyújtása a legegyszerűbb módja annak, hogy megvédjék a háború elől menekülőket, miközben lehetővé teszik számukra a munkaerőpiacra való gyors és korlátlan bejutást is.

 Ideiglenes menedék a most elfogadott határozat értelmében év végéig nyújtható, de ha az intézkedés oka már nem áll fenn, korábban is megszüntethető, illetve szükség esetén meg is hosszabbítható.

Az átmeneti menedék iránti kérelmek egyszerűsített és gyorsított „elbírálása” azokat a személyeket érinti majd, akik hitelesen igazolni tudják a személyazonosságukat és az állampolgárságukat. A nem ukrán állampolgároknak azt kell igazolniuk, hogy rokoni kapcsolat fűzi őket ukrán állampolgárhoz.  

„Azokat az ideiglenes menedékért folyamodókat, akiket a Szlovák Belügyminisztérium menedékkérőket befogadó létesítményeiben szállásolnak el, a menedékjogi törvény értelmében ugyanaz az ellátás  illeti meg (szállás, étkeztetés, alapvető tisztálkodószerek, zsebpénz stb.), mint a menedékkérőket” – áll a kormány által elfogadott dokumentumban. Ugyanez vonatkozik az egészségügyi ellátásra is.

Ideiglenes menedéket nem kaphatnak azok a személyek, akiknek a Szlovák Köztársaság területén van az állandó vagy az átmeneti lakhelyük, a menedékjoggal rendelkezők, illetve a menedékkérők sem.

Az ideiglenes menedéket azzal a céllal nyújtják, hogy megvédjék a külföldieket a származási országukban kitört háború, a helyi erőszak, a humanitárius katasztrófa, vagy az emberi jogok tartós, illetve tömeges megsértése következményeitől.

Az ideiglenes menedék kormány általi jóváhagyása azt is jelenti, hogy az Ukrajnából menekülők részére létesített hotspotok megkezdik a működésüket. Egyelőre négy kelet-szlovákiai településen – Utcáson (Ulič), Ugaron (Ubľa), Felsőnémetiben (Vyšné Nemecké) és Nagyszelmencen (Veľké Slemence) – működik ilyen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?