5000 fölött az áldozatok száma Nepálban

<p>Katmandu. Ötezer fölé emelkedett a múlt szombati nepáli földrengés halálos áldozatainak száma. Egyes becslések szerint a végső szám akár a duplája is lehet. Egy nepáli falura lavina zúdult, amelyben 250 ember eltűnt.</p>

MTI-ÖSSZEFOGLALÓ

Ramesvor Dangal, a nepáli belügyminisztérium illetékese azt mondta, a legfrissebb adatok szerint 5057 ember vesztette életét a múlt heti katasztrófában, és több mint tízezren sérültek meg. A nepáli fővárostól, Katmandutól északra fekvő, népszerű magashegyi túrázóhely, Rasuva körzetben lavina zúdult Godatabela falura. A hógörgeteg miatt mintegy 250-en tűntek el – mondta tegnap Uddav Battarai, Rasuva kormányzója. Az eltűntek között külföldi turisták is lehettek. A hét végi 7,9-es erősségű földmozgás és utórengései számos lavinát indítottak el a Himalájában.

A nepáli kormányfő szerint akár a 10 ezret is elérheti a halottak száma.

A földrengés – amelyet a szomszédos Indiában és Kínában is érezni lehetett – mintegy nyolcmillió embert érintett a 28 millió lakosú himalájai országban. Közülük 1,4 millióan szenvednek hiányt élelemben – ismertette az ENSZ. Indiában 73-an, míg a Kínához tartozó Tibetben 25-en vesztették életüket a természeti csapás következtében.

Hibázott a kormány

A nepáli kormány a katasztrófa nyomán háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. A kabinet tegnap először ismerte el nyilvánosan, hogy számos figyelmeztetés ellenére nem készült fel kellőképpen a küszöbönálló földrengésre. A belügyminiszter az állami televízióban azt mondta, a hatóságok nehezen tudnak úrrá lenni a válsághelyzeten. „Mi egy ilyen léptékű katasztrófára nem voltunk felkészülve” – hangsúlyozta. Szusil Koirala nepáli miniszterelnök egy válságtanácskozáson bejelentette, a kormány sürgősséggel segélycsomagot – sátrakat, ivóvizet és élelmiszert – küld a legelszigeteltebb himalájai falvakba. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mentőszolgálatok „jelentős kihívással” néznek szembe, mivel a földrengés számos utat elvágott a külvilágtól.

A fővárosban, Katmanduban az emberek már harmadik napja töltik az éjszakát az utcákon felállított sátrakban, mivel otthonuk vagy a földdel lett egyenlővé, vagy megrongálódott. A legtöbben félnek hazatérni. Tegnap több száz, a kormány tehetetlenségétől feldühödött ember szerettei után kutatva puszta kézzel kezdett el ásni a romok között. „A segítségre várni sokkal kínzóbb annál, mint ha magunk nekilátunk” – mondta egy férfi, aki bátyját és sógornőjét keresi az UNESCO világörökségi listáján szereplő Darahara-torony romjai között.

Menekülés Katmanduból

A fővárost időközben tízezrek hagyták hátra víz és élelem után kutatva. A Himalayan Times című helyi újság szerint már 72 ezren indultak útnak Katmanduból. Philips Ewert, a World Vision segélyszervezet munkatársa elmondta, Katmanduban nincs áramszolgáltatás, alig van ivóvíz, minden nagyobb üzlet és bank zárva tart. Hozzátette: sokan azért keltek útra, mert el akarnak jutni szülőfalujukba, hogy megnézzék, jól van-e a családjuk.

Az UNESCO szakértői csoportot küld annak felmérésére, hogy helyreállíthatók vagy újjáépíthetők-e a megrongálódott nepáli műemlékek. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója azt mondta, a világörökségi listán szereplő hét Katmandu-völgyi helyszínből három súlyosan megrongálódott. Közöttük van az egyik legfontosabb nevezetesség, a katmandui Durbar tér is, amely a 15. és 18. század között épült pagodáknak és templomoknak ad otthont.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?