Közélet
- TASR-felvétel

Kiska: A hadsereg modernizálása szükséges, de transzparens módon kell történnie

TASR

2018. július 11. 19:22

Pozsony | Andrej Kiska államfő szerint a hadsereg modernizálása szükséges és elengedhetetlen. A választott eljárásnak ugyanakkor transzparensnek kell lennie. Erről szerdán tájékoztatott Roman Krpelan elnöki szóvivő.

„Peter Pellegrini kormányfő tegnap este személyesen tájékoztatta Andrej Kiska államfőt arról, hogy a kormány ma valószínűleg jóváhagyja az F-16-osok vásárlását. Az elnök tudomásul vette az információt” – mondta Krpelan.

A kormány szerdán jóváhagyta 14 darab, F-16-os Block 70/72 típusú, szuperszonikus amerikai vadászgép vásárlását. A kabinet az F-16-osokat részesítette előnyben a svéd JAS-39 C/D Gripen típusú repülőgépekkel szemben, melyek bérléséről még Martin Glváč (Smer-SD) védelmi miniszter tárgyalt.

2018. július 11. 13:41

Eldőlt: F-16-os vadászgépeket vásárol Szlovákia

A védelmi minisztérium kedden (7.10.) este tette közzé a vonatkozó dokumentumok nem titkosított részét, amelyben nem szerepelnek a svéd és az amerikai kormány által felkínált árak. Pellegrini (Smer-SD) ezt azzal indokolta, hogy a két másik fél nem kívánta, hogy nyilvánosságra hozzák az árakat. A vadászgépek vásárlásával összefüggő döntési folyamatot az ellenzéki SaS, illetve a parlamenten kívüli KDH és a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko) pártok is bírálták.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk