Közélet
Képarchívum - TASR-felvétel

Az Európai Parlament küldöttsége valószínűleg újra meglátogatja Szlovákiát

TASR

2018. március 14. 15:28

Pozsony | Az Európai Parlament (EP) küldöttsége, amely egyszer már járt Szlovákiában Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben, valószínűleg ismét meglátogatja az országot – tájékoztatottNagy József (EPP) európai parlamenti (EP) képviselő.

Az EP-képviselők újságírók védelméről szóló szerdai vitájának témája éppen a kettős gyilkosság, illetve a két eltűnt szlovák újságíró, Pavol Rýpal és Miroslav Pejko ügye lesz - tette hozzá Nagy.

A szlovákiai EP-képviselő szerint a küldöttség második látogatásán várhatóan olyan információkat és dokumentumokat fog igényelni, amelyek múlt héten még nem álltak rendelkezésre.
 

2018. március 14. 10:05

Ezt mondta Fico és Kaliňák a Kuciak-gyilkosság miatt Szlovákiába érkező EP-képviselőknek

Nagy szerint az Európai Néppárt (EPP) frakciója a szerdai vitán nemcsak az újságírók, hanem a korrupciót vagy más bűncselekményeket bejelentő informátorok hatékonyabb védelméért is síkra száll. Felvetik továbbá a személyiségi jogok megsértéséért kiszabható büntetés mértékének kérdését is. Nagy emlékeztetett: az összes EU-tagállam közül Szlovákiában a legmagasabb a rágalmazásért kiszabható börtönbüntetés, nyolc év.      

Az EP-képviselő elmondása szerint a szlovákiai újságíró-gyilkosságról szóló határozatról áprilisban szavaz az EP. Hozzátette: egyes ultrabaloldali pártok, főleg a kommunisták arra használnák ki a kialakult helyzetet, hogy olyan intézkedéseket fogadtassanak el, amelyek akadályoznák a külföldi weboldalak által terjesztett dezinformációk elleni küzdelmet.

2018. március 11. 16:40

Smolková: Weber Brüsszel felsőbbrendűségének képzetét kelti
Önnek ajánljuk